Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akcija za spas bjeloglavih supova - ponovno naseljavanje u kanjonu Krke

16.04.2017.

10:47

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poznati hrvatski ornitolog, Riječanin Goran Sušić, sudjeluje u projektu ponovnoga naseljavanja bjeloglavih supova u kanjon rijeke Krke. U NP-u Krka u tijeku su radovi, kojima će se urediti hranilište za supove, ali i ostale ugrožene velike ptice.

Riječka Udruga Grifon, koja se bavi zaštitom ptica grabljivica, u prvom redu jedne od najugroženijih vrsta - bjeloglavoga supa, uključila se u projekt ponovnoga naseljavanja tih ptica na područje Nacionalnoga parka Krka. Tijekom prošle godine izrađena je preliminarna studija izvodljivosti, a radovi na uređenju hranilišta počeli su ove godine.

GPS satelitski odašiljač, koji je udruga Grifon još 2009. postavila na jednoga bjeloglavog supa na Kvarneru, ali i velik broj opažanja supova obilježenih krilnim markerom i plastičnim prstenovima koji se mogu očitavati iz daljine, utvrđeno je da kvarnerski bjeloglavi supovi redovito obilaze sve aktivne, ali i bivše, odnosno "izumrle" kolonije u Hrvatskoj.

Utvrđeni su nužni preduvjeti da bi se supove vratilo na područje na kojem su se prestali gnijezditi prije trideset do četrdeset godina. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, praćenjem kretanja jednoga kvarnerskoga bjeloglavog supa putem GPS odašiljača, utvrđeno je da ta vrsta ptica i dalje redovito prelijeće i posjećuje kanjon Krke, ali i sva druga područja uz obalu i u unutrašnjosti na kojima se nekada gnijezdio.

Prema Grifonovoj studiji odabrana je najbolja lokacija i razrađen je prijedlog svih tehničkih rješenja gradnje i funkcioniranja stalnoga hranilišta. Utvrđeni su i uvjeti koje mora imati volijera, odnosno kavez za smještaj i aklimatizaciju supova koji će poslužiti kao matično jato za ponovno naseljavanje ili reintrodukciju te vrste u NP-u Krka.

Tvrtka Span iz Zagreba, koja surađuje s udrugom Grifon, okupila je partnere i napravila tehnička rješenja za kasniju provedbu projekta: samostalno napajanje strujom, najsuvremeniji sustav automatskoga prikupljanja i obrade podataka o kretanju ptica koje koriste hranilište te praćenje ptica posebnim dronovima.

Ovako će se, vjeruje ornitolog Goran Sušić, bjeloglavi sup vratiti na područje s kojega je, kao gnjezdarica, odavno izumro. Kolonija supova koji su se gnijezdili u kanjonu rijeke Krke posljednji je put zabilježena 1975., na stijenama iznad Roškog slapa. Iz toga kraja ove su ugrožene ptice nestale između 1976. i 1986. jer ih Sušić u istraživanju 1987. nije zatekao.

Zahvaljujući trovanju predatora, smanjenju količine dostupne hrane i izravnome ubijanju u krivolovu, bjeloglavih supova sve je manje u Hrvatskoj. Trenutno još naseljavaju samo kvarnerske otoke Krk, Prvić, Cres, Plavnik i Pag. Ponovno naseljavanje supova u NP Krka, kasnije možda i na druga područja na kojima je nekada obitavao, trebala bi spriječiti potpuno izumiranje te vrste u našoj zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.