Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Aktivni u mirovini": radionice i predavanja uz svakodnevna druženja

14.03.2022.

11:47

Autor: Nenad Lučić

GORANSKI UMIROVLJENIČKI PROJEKT

GORANSKI UMIROVLJENIČKI PROJEKT

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Gorski kotar područje je s velikim udjelom starijeg stanovništva, a pokretanjem projekta "Aktivni u mirovini" se, uz potporu Europskog socijalnog fonda i države, nastojalo potaknuti niz kreativnih radionica i savjetodavnih predavanja za žitelje treće životne dobi. 

Unatoč epidemiološkim ograničenjima aktivnostima se, osim Delnica, uspjelo obuhvatiti i sedam susjednih gradova te općina.


Projektne su se aktivnosti odvijale u epidemiološki zahtjevnim uvjetima, no unatoč tome je, uz angažman 26 voditelja, tijekom protekle dvije godine realizirano čak 29 radionica, tečajeva i edukacija, ističe voditelj projekta Matija Kezele.


Ujedno najavljuje i otvaranje umirovljeničkog volonterskog centra, kako bi se, ne samo umirovljenicima već i ostalima koji iskažu potrebu, pružila pomoć volontera. Radionice su potvrdile da umirovljenici najveće zanimanje pokazuju za tečajeve informatike, a provedbom raznih oblike edukacije posebno su na dobitku članovi umirovljeničkih udruga u manjim sredinama, poput Općine Brod Moravice. 


Predsjednik tamošnje umirovljeničke udruge Vilim Klobučar ističe kako je članovima, organizacijom savjetodavnih tečajeva, omogućeno da neke, za njih važne informacije, vezane uz mirovinsko osiguranje i zdravstvenu zaštitu, dobiju u svom mjestu. 


Tijekom trajanja projektnih aktivnosti je potaknuto i uređenje unutrašnjosti te okoliša objekta Udruženja umirovljenika u Delnicama, čime će, kaže predsjednica Ljubica Vujnović, biti osiguran prostor za svakodnevna druženja i radionice te povremena sportska nadmetanja. 


Kako projekt "Aktivni u mirovini“ vrijedan oko 1,5 milijuna kuna, kojeg EU sufinancira s 85, a država s 15 posto udjela završava u listopadu, goranski umirovljenici razmišljaju o novim projektnim kandidaturama i drugim rješenjima koje će omogućiti nastavak započetih aktivnosti. 


Projekt je, zaključuje Ljubica Vujnović, ponudio niz smjernica našim lokalnim samoupravama, koje pokazuju kako se u budućnosti organizirati i nastavati sa započetim aktivnostima unaprjeđenja kvalitete života goranskih umirovljenika. 


Na taj se način uspjelo obuhvatiti tristotinjak članova umirovljeničkih udruga i sada bi bilo vrlo loše zaustaviti ono što je uspješno započeto. Poslušajte reportažni prilog:


Goranski umirovljenički projekt

Aktivni u mirovini!

Aktivni u mirovini!

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.