Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:32 / 20.05.2022.

Autor: Vedrana Lisica Pavlović / Neva Funčić

Alarm je upaljen, inflacije rekordne

Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Foto: Vedrana Lisica / Radio Rijeka

Hrvatska je ispunila sve kriterije za uvođenje eura, no o tome će 12. srpnja konačno odlučiti vijeće Europske unije, rekao je ministar financija Zdravko Marić na konferenciji o financijskom tržištu u Opatiji. No glavna tema bila je rekordna inflacija. 


25. znanstveno-stručna konferencija “Financijsko tržište” tradicionalno je okupila predstavnike Vlade Republike Hrvatske, financijskog sektora i uspješnih tvrtki, koje su predvodnici na hrvatskome tržištu i imaju snažan potencijal za napredak. Održala se jučer i danas u Opatiji u Hotelu Ambasador.Na ovogodišnjoj Konferenciji raspravljalo se o utjecaju uvođenja eura na bankarski i nebankarski financijski sektor, kao i o svim pripremnim aktivnostima koje se poduzimaju u cilju što kvalitetnijeg provođenja cjelokupnog procesa.


Na konferenciji su se analizirala aktualna događanja i izazovi za gospodarstvo koje je prouzročio ratni sukob u Ukrajini, te inflacijski pritisci potaknuti rastom cijena energenata i daljnja monetarna politika koja će imati važnu ulogu u procesu gospodarskog oporavka.


Organizator događanja je Hrvatska udruga banaka uz programsko partnerstvo Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.


Na događanju su prisustvovali potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman te predstavnici bankarskog i nebankarskog financijskog sektora.


Zaštita potrošača i zabrana neopravdanog povećanja cijena najvažnija su načela uvođenja eura, rekao je ministar Zdravko Marić. Iako očekuje zaokruživanje cijena naviše, rast cijena gledano u postotnim bodovima, bit će minimalan i jednokratan.


Na cijene puno više utječe trenutna inflacija, rekordnih 9,4 posto a upitan za komentar - treba li Hrvatska narodna banka nešto učiniti kako bi se posljedice inflacije ublažile ministar odgovara:

Zdravko Marić o HNB-u

Hoće li cijene još rasti do kraja godine? - Marić u ovom trenutku ne može odgovoriti. Socijalno najugroženiji i sad su najugroženiji, jer upravo hrana i energetika su u osnovnim potrebama građana. Postoji li neka psihološka granica za inflaciju koja predstavlja crveni alarm?

Zdravko Marić

Pa ipak, uz sve mjere za ublažavanje posljedica inflacije ne smijemo zanemariti gospodarski rast, zaključio je Marić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.