Hrvatski radio

Radio Rijeka

Alternativni pristupi doktorice Žumbar u liječenju životinja

17.04.2021.

13:23

Autor: Dora Vujnović

Katarina Anne Žumbar (Foto: privatna arhiva)

Katarina Anne Žumbar (Foto: privatna arhiva)

Foto: - / -

U društvu, čiji pojedinici psa na lancu smatraju normalnom pojavom, možda biste se začudili ako čujete da se na kućnim ljubimcima primjenjuje tehnika akupunkture ili da im se zbog zdravstvenih razloga kupuje losos. Upravo su ti alternativni pristupi liječenju životinja tema današnje Klase optimist.

Ugostili smo doktoricu veterine i djelatnicu Centralne veterinarske agencije Katarinu Anne Žumbar, koja je svoj život posvetila zdravlju životinja, veterinarskoj kineskoj medicini i terapiji hranom.

Pri kraju studija veterine u Zagrebu, doktorica Žumbar susrela se s kineskom veterinarskom medicinom i odlučila se na specijalizaciju ovog alternativnog pristupa u Americi. Kineski pristup veterini uključuje akupunkturu, energetsku masažu, biljnu terapiju i terapiju hranom. "Alternativna veterina u Hrvatskoj je još uvijek novost", kaže Žumbar s obzirom da je jedina doktorica kineske veterine u Hrvatskoj.

Kao najveću razliku između zapadnjačke i istočnjačke veterine ističe razliku u pristupu, gdje se zapadnjačka medicina fokusira na riješavanje problema krda, dok se istočnjačka medicina fokusira na svaku jedinu i njezin problem zasebno. S Katarinom Anne Žumbar razgovarala je Matea Krmpotić - poslušajte:

Alternativni pristupi doktorice Žumbar u liječenju životinja, pripremila Matea Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.