Hrvatski radio

Radio Rijeka

AmbasadoRI odgoja i obrazovanja: predložena nova nagrada Grada Rijeke

10.10.2019.

16:15

Autor: Neva Funčić

Trg Riječke rezolucije pretvoren u pješačku zonu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Trg Riječke rezolucije pretvoren u pješačku zonu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U danu kada je u školama počeo štrajk, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je najavio da će Grad Rijeka ustanoviti novu nagradu za inovativne nastavnike i odgajatelje - AmbasadoRI odgoja i obrazovanja.

Unatoč štrajku, sva djeca koja su danas došla u škole kojima je Grad Rijeka osnivač su zbrinuta i dobila su marendu i topli obrok koji im pripada, rekao je riječki gradonačelnik na početku konferencije za novinare na kojoj je najavio novu nagradu za učitelje: AmbasadoRI odgoja i obrazovanja.

O prijedlogu će odlučiti Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici, a prve bi nagrade mogle biti dodijeljene u siječnju 2021., rekao je gradonačelnik.

Nagrada je nastavak inovativnog slijeda u riječkom obrazovanju, istaknuo je Vojko Obersnel. Nakon zavičajnog programa "Moja Rijeka", uvođenja informatičkog obrazovanja od prvog razreda, uvođenja građanskog odgoja koji je već u četvrtoj generaciji, odlučili smo dodjeljivati nagradu odgajateljima i nastavnicima koji se ističu angažmanom i inovativnošću, rekao je Obersnel.

Godišnje bi se dodjeljivale tri nagrade, jednu za rad u vrtiću, a dvije za nastavnike jer je takav i omjer broja zaposlenih u ustanovama kojima je Grad Rijeka osnivač, rekao je gradonačelnik te najavio da će uz priznanje ići i novčana nagrada u visini prosječne plaće, trenutno oko sedam tisuća kuna.

Obersnel je izvijestio i o radovima na uređenju centra grada. Koblerov i Pavlinski trg su potpuno uređeni, pješačka zona je proširena na Trg riječke rezolucije i Trg 128. brigade HV-a gdje je privremeno postavljeno zelenilo i pomične klupe, a nastavlja se uređenje pješačke zone ispred zgrade kazališta.

"S istim kamenom će se nastaviti popločenje, a Džamonjina fontana će dobiti novu rasvjetu", rekao je Obersnel i najavio kako će radovi biti završeni do početka iduće godine. Naime, svečanost otvorenja projekta Europske prijestolnice kulture 1. veljače 2020. godine počet će upravo u riječkom kazalištu, da bi se kasnije spektakl nastavio na Rivi.

Gradonačelnik je najavio i da će do kraja godine završiti radovi na uređenju Mosta hrvatskih branitelja i postamenta s imenima poginulih branitelja. 

U tijeku su radovi na novom, trećem riječkom reciklažnom dvorištu u Ulici Jože Vlahovića na Krnjevu. Od 1.150.000 kuna, kolika je cijena gradnje, čak je 750 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU, a građani će u novo reciklažno dvorište moći bez naknade odložiti krupni i opasni otpad.

Obersnel je najavio i izgradnju nove sortirnice u Mihačevoj Dragi. Projekt je vrijedan 37 milijuna kuna i kandidiran je za sredstva EU fondova od kojih se očekuje 31 milijun kuna učešća. Sortirnica Čistoće služila bi i naseljima riječkog prstena. Prema planu, počela bi raditi 2021. godine, a u njoj će se odvajati otpad prikupljen u kontejnerima primarne selekcije, odnosno metal od plastike i tetrapaka.

Na pitanje zašto taj projekt ima prednost pred nabavom kontejnera za odvojeno prikupljanje biootpada, gradonačelnik je rekao kako je rad centara Kaštjun i Marišćina definiran Strategijom gospodarenja otpadom RH, koja ne predviđa izdvajanje biootpada prije dopremanja u županijske centre. "Prema tome, do daljnjeg nije predviđena nabavka kontejnera za biootpad", rekao je Obersnel.

Izgradnja infrastrukture za projekt EPK 2020 odvija se po predviđenoj dinamici. U prostoru RiHub-a je u prvoj godini održano više od 200 događanja, palača Šećerane i Dječja kuća bit će završeni do polovice 2020., počeli su radovi na novoj knjižnici, a ugovor za obnovu Galeba bit će potpisan uskoro, rekao je Obersnel koji očekuje da će obnova broda biti završena do kraja iduće godine.

Poslušajte gradonačelnikovo obraćanje novinarima:

Vojko Obersnel o nagradama i radovima, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.