Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ambiciozni plan: Velika promjena strukovnoga obrazovanja u Hrvatskoj

02.05.2018.

16:00

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: - / -

"Napravit ćemo kvalitetnu promjenu cijelog strukovnog obrazovanja i uvesti dualni obrazovni sustav", rekao je zamjenik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo na današnjem sastanku u Rijeci. Raspravljalo se o velikom nesrazmjeru upisnih kvota u srednje škole s potrebama na tržištu rada.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo u Rijeci je, nakon sastanka o stanju i razvoju strukovnoga obrazovanja u Primorsko-goranskoj županiji, ponudio kvalitetnu promjenu strukovnog obrazovanja na nacionalnoj razini i najavio potpunu promjena toga sustava.

Na sastanku su sudjelovali svi ravnatelji škola, predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Promjene se odnose na uvođenje centara kompetencije ustrojenih po regijama, pa se raspisivanje natječaja za razvoj centara očekuje već ovoga mjeseca, a početak njihove gradnje u rujnu ove godine. U prvoj fazi poticat će se pet podsektora: poljoprivreda, zdravstvo, elektrotehnika, IT tehnika i strojarstvo, a na raspolaganju je oko 130 milijuna eura, rekao je Prskalo.

Napomenuo je kako se već sada nudi dualni model stukovnoga obrazovanja - učenik se školuje za rad kod određenoga poslodavca, a već u četvrtom razredu njegov je zaposlenik. 

Na problem radne snage i upisnih kvota osvrnuo se i predsjednik obrtničke komore Primorsko-goranske Dalibor Kratohvil, rekavši da postoji veliki problem nesklada upisnih kvota u srednje škole i tržišta rada. "Roditelji su jako ambiciozni, pa misle da svako dijete mora upisati gimnaziju - onda nam ti učenici poslije škole rade kao konobari i to nestručni konobari", zaključio je Kratohvil. 

Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.