Hrvatski radio

Radio Rijeka

Američki neurokirurg na Sušaku izveo složenu operaciju aneurizme mozga

21.12.2015.

10:57

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Klinici za neurokirurgiju riječkoga KBC-a izvedena je složena operacija mozga pedesetogodišnje pacijentice s Raba koju izvodi jedan od najpoznatijih svjetskih neurokirurga svijeta. Prvi put u svijetu takva je operacija planirana na 3D modelu krvnih žila u mozgu.

Doktor Sekhar sutra će u 13 sati na Medicinskom gakultetu u Rijeci održati gostujuće predavanje. Dolazak cijenjenog stručnjaka u Rijeku, plod je dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje, koju je riječki neurokirurg Dinko Štimac ostvario na nekoliko svojih studijskih boravka u SAD-u.

Amerikanac prof. dr. Laligam Sekhar rekao je uoči zahvata da je riječ o vrlo teškoj operaciji, teškom slučaju, koji bi isto doživjeli i u SAD-u. Iznimno zahtjevnu operaciju s kompliciranom aneurizmom krvne žile mozga 50-godišnje pacijentice s Raba Sekhar izveo je u suradnji s prof. dr. Dinkom Štimcem i njegovim timom neurokirurga.

Ovo je prva operacija u Hrvatskoj u kojoj koristimo 25 centimetara dugačak graft arterije radialis. Premošćuje se od arterije na vratu, pod kožom, na arteriju u mozgu, objasnio je novinarima doktor Štimac uoči operacije, koja je, prema predviđanjima, trajala oko pet sati. Prvi put u svijetu operacija je planirana na 3D modelu krvnih žila u mozgu, načinjenom u potpuno realnom omjeru.

Poslušajte što su uoči operacije na riječkoj neurokirurgiji rekli prof. dr. Laligam Sekhar i prof. dr. Dinko Štimac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.