Hrvatski radio

Radio Rijeka

Američki ratni brod "Mount Whitney" ponovno na remontu u "Lencu"

14.01.2015.

16:48

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zapovjedni brod 6. flote američke ratne mornarice "Mount Whitney" doplovio je i usidrio se ispred brodogradilišta „Viktor Lenac“ radi remonta vrijednog 21 milijun dolara.

Brod će sutra uploviti u brodogradilište gdje će započeti pripremni radovi, a početak dokovanja planira se 19. siječnja, rekao je Hinu rukovoditelj prodaje u brodogradilištu i glavni koordinator projekta Branko Mataija

Radovi bi trebali trajati šest mjeseci s mogućnošću dodatnih radova od mjesec dana, a obuhvatit će cjeloviti remont, dokovanje, uređenje palube, radove na instalacijama i drugo. Najveći će biti radovi na preinaci energetskog kompleksa, u sklopu kojih će biti izmijenjena tri generatora, kaže Mataija.

Na remontu broda radit će od 300 do 480 ljudi, uključujući sve smjene, vrste i faze radova. Dio posade bit će smješten na manjem unajmljenom brodu u brodogradilištu, a dio će otići kućama.

Kostrensko brodogradilište taj je posao dobilo na natječaju u konkurenciji šest mediteranskih brodogradilišta nakon što je još 2011. godine u Lencu obavljen redovni remont istog broda, kojim su bile zadovoljne obje strane.

Na upit o poslovanju u prošloj godini, Mataija je rekao da je ukupni prihod u 2014. oko 48 milijuna eura te da je poslovanje bilo pozitivno, s manjom dobiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.