Hrvatski radio

Radio Rijeka

Amerikance zanima riječka luka

17.06.2013.

14:04

Autor: Saša Vuksan / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Kenneth Merten danas je prvi put službeno posjetio Rijeku. Gradonačelnik i župan upoznali su ga s bogatim potencijalima grada i regije, koje nazivaju “vratima Europe”.

Veleposlanika Kennetha Mertena osobito se dojmio razvoj i mogućnosti riječke luke. Naglasio je da bi ovdje želio vidjeti više američkih investicija, a ulazak Hrvatske u Europsku uniju stvara dobre preduvjete i za američke ulagače.

Merten je prije dolaska u Hrvatsku bio šef misije na Haitiju nakon katastrofalnog potresa i tornada, a ovo bi mu trebao biti ipak mirniji mandat. Svojim najvažnijim zadatkom u Hrvatskoj smatra olakšavanje pristupa američkim investicijama.

Domaćini su istaknuli da suradnja s američkim gospodarstvenicima postoji još iz vremena gradnje petrokemijskih postrojenja na Krku, a sada američki ulagač Sparta Matrix pokazuje konkretan interes za investiranje u poslovnu zonu Miklavija. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.