Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ana Tomšić Blažan: Kako se (uspješno) borim s Kronovom bolešću

19.04.2017.

16:32

Autor: Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U emisiji Klasa optimist gostovala je Ana Tomšić Blažan, koja je prije nekoliko godina saznala da boluje od Kronove bolesti, neizlječive autoimune bolesti s kojom se mora boriti cijeli život. No Ana nije dopustila da ona upravlja njezinim životom – odlučila je uzeti stvar u svoje ruke.

Ana Tomšić Blažan ima tek 32 godine, a već vodi bitku za zdravlje. No njezina je priča optimistična, a ona je osoba zbog kojih su ovakve emisije i potrebne – nasmijana i pozitivna, i ono najvažnije, svojim primjerom pokazuje što znači ne predati se bolesti.

Njezina je borba s Kronom počela prije nekoliko godina. "Naglo sam smršavila više od deset kilograma i jednostavno izgubila apetit", kaže Ana i priznaje da je na to samo odmahnula rukom, kao što često znamo napraviti. No simptomi su se s vremenom pogoršali, patila je od jakih proljeva koji su trajali mjesecima, pa je napokon otišla liječniku. Za dijagnozu je trebalo više od 7 mjeseci.

Liječila se prvo klasičnom terapijom, lijekovima, no ona joj nije pomogla, kaže da se od toga osjećala još i gore, bila je i hospitalizirana jedno vrijeme. Tada je odlučila uzeti stvar u svoje ruke. "Prvo sam razmislila kako je do bolesti uopće došlo. Ja sam živjela prilično neurednim životom, radila od jutra do mraka, moje su emocije bile nesređene, bila sam pod velikim stresom, a stres je bio veliki okidač", kaže Ana. 

Budući da je Kronova bolest zapravo kronična upalna bolest crijeva, Ana mora paziti na svaku namirnicu koju unosi u sebe. "Kompletno sam promijenila prehranu te način života, okrenula se isključivo prirodnoj i ekološki uzgojenoj hrani te dodatcima prehrani. Potpuno sam izbacila sve vrste žitarica, šećere, kemijske aditive, mliječne proizvode i biljna ulja. Počeci su bili strašno teški. Izašla sam iz bolnice ne znajući što sljedeće trebam učiniti. Prva faza je bila analiziranje i očajavanje, zatim je uslijedilo prihvaćanje i buđenje. Okrenula sam se oko sebe i nešto me potaknulo da izvučem onaj zadnji atom snage i krenem u borbu. Posvetila sam se sebi i svome unutarnjem miru. Shvatila sam da ovu bitku moram voditi sama i da mi tu nitko drugi ne može pomoći", ispričala nam je Ana.

Ono što je u njezinoj priči zadivljujuće jest to da se Ana sada posvetila pomaganju drugima koji pate od ove bolesti, želi im pomoći savjetom, iskustvom, znanjem, razgovorom. Trenutno radi na autorskoj kuharici s receptima prilagođenima ljudima koji imaju upalne bolesti crijeva u kojoj će se naći praktični recepti i savjeti.  

No uz zdravu prehranu, Ana puno razmišlja i o zdravom duhu te kaže da je važno održavati svoj unutarnji mir. "Iz života sam izbacila sve što je toksično, što ne uključuje samo hranu i piće, već ljude i odnose koji su me iscrpljivali. Crijeva označavaju emocije, koliko nešto možemo ili ne možemo probaviti. Što znači da nije stvar samo u hrani koju unosimo u sebe, već je stvar u potpunoj promjeni životnog stila", zaključuje Ana. 

Poslušajte razgovor i pogledajte Anine recepte na njezinom YouTube kanalu "Zdravlje na tanjuru":

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.