Hrvatski radio

Radio Rijeka

Andrija Mohorovičić za 160. rođendan dobiva info-ploču u Voloskom

23.01.2017.

15:33

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan prije 160 godina u Voloskom se rodio Andrija Mohorovičić. Bio je poseban među hrvatskim znanstvenicima, a njegovo otkriće plohe između kore i plašta Zemlje toliko je značajno da je po njemu nazvan i krater na Mjesecu te jedan asteroid.

Polaganjem vijenca pored njegove biste u rodnom Voloskom počelo je obilježavanje 160. godišnjice rođenja znanstvenika Andrije Mohorovičića. Rođen je na današnji dan 1857. Danas je u Opatiji održano tematsko predavanje, a povodom jubileja ove će godine u Voloskom biti postavljena i informativna ploča za turiste.

Mohorovičić je analizom seizmograma utvrdio plohu koja odjeljuje koru od plašta Zemlje i naziva se Mohorovičićev diksontinuitet. Izradio je i projekt iskorištavanja bure. Po njemu je nazvan jedan krater na Mjesecu, i to na strani nevidljivoj sa Zemlje te asteroid broja 8422 - zove se 8422 Mohorovicic.

Ime Andrije Mohorovičića nosi i riječka gimnazija koja na ovaj dan slavi svoj 25. rođendan te Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu. BŠ-72 Andrija Mohorovičić je ratni brod u sastavu flote Hrvatske ratne morarice.

Po čemu je sve Mohorovičić bio poseban među hrvatskim znanstvenicima? Na snažnoj vološćanskoj buri s predsjednicom Hrvatskoga geološkog društva Lilit Cota razgovarao je Saša Vukdsan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.