Hrvatski radio

Radio Rijeka

Andrina Frleta: od smotre folklora do Grobničke skale u jednom danu

09.12.2017.

14:11

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Andrina Frleta mlada je pjevačica iz Kraljevice koja vodi KUD Lanterna već četiri godine. Večeras u 19 sati, u njihovoj organizaciji, održat će se Prva smotra folklora za Mikuljnu kojoj je cilj promovirati tradicionalno pjevanje i folklor. Andrina je prije nastupa svratila na Kaf'e.

"U 19 sati je smotra, a u 20:30 idem na Grobničku skalu pjevat. Sve ću stići, dobro sam se organizirala. I nadam se da će sve ići po planu", počinje razgovor Andrina Frleta.

Večeras će nastupiti nekoliko kulturnih umjetničkih društava. "Što se tiče programa drugih skupina - nisam detaljno upućena, ali mi ćemo izvest tradicijske napjeve iz Hrvatskoga zagorja i iz Kraljevice, a predstavit ćemo se i plesom i napjevima iz Like i Slavonije", kaže Frleta. 

Andrina vodi KUD Lanterna već četiri godine. "Mi smo relativno mladi KUD, postojimo osam godina. Projekt koji smo pokrenuli je bio nekakav logičan slijed da se uhvatimo nečega takvog. Smatrali smo da je Sveti Mikula, kako mi u Kraljevici kažemo, najbolja prilika za održavanje smotre. Ujedno je i Mikula zaštitnik Grada Kraljevice", opisuje Andrina.

"KUD je osnovan s ciljem promidžbe čakavskoga narječja i tradicijske glazbe iz cijele Hrvatske, ali mi se baziramo na tradicionalnu glazbu Kvarnera i Istre", govori o repertoaru.

1. smotra za Mikuljnu održava se večeras u 19 sati u Domu kulture i sporta u Kraljevici, a Grobnička skala u 20:30 u Domu kulture Čavle.

KUD ČA, čine 11 članica uz glazbenike s kojima često surađuju. Djeluje samo vokalna skupina, ali cilj im je oformiti i plesačku i sviračku skupinu. "Cilj ove smotre je zapravo da privučemo mlađe i nove generacije. Nadam se da će i ova priredba postati tradicionalna i stalnoga karaktera", kaže naša sugovornica.

Andrina kaže da glazbu živi od malih nogu i da za nju nije bilo drugoga načina. Na Grobničkoj skali nastupa četvrti put za redom, a večeras s pjesmom "Ti si mi se". Tekst potpisuje Suzana Knežić, glazbu potpisuje Andrina, a glazbeni aranžman njen brat Frane Frleta"Brat i ja savršeno surađujemo. Jako se dobro poznajemo i znamo što nam u kojem trenutku treba. Vježbamo doma, imamo podršku od mame. A i dobre susjede", kroz smijeh govori Andrina. 

"Moram reći da mi je žao jer se teško danas održavaju folklorne skupine. Nema mladih. Fale mlađe generacije koje bi se time bavile. Ima malo nas koji se držimo, ali ne damo se i radimo", zaključuje Frleta. Poslušajte više:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.