Hrvatski radio

Radio Rijeka

Anino sretno i zdravo povrće raste na njivi u Klani

20.06.2016.

10:46

Autor: Mia Mohorić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ana Smokrović doktorantica je filozofije u Rijeci, ali i poljoprivrednica koja je odlučila živjeti svoje stavove o prehrani. Ana trenutno u najmu ima dvije njive koje obrađuje i na kojima uzgaja sezonsko povrće.

Nakon završenog diplomskog studija u Budimpešti, Ana Smokrović u Rijeci započinje doktorski studij filozofije, a uskoro se zapošljava kao asistentica na Filozofskom fakultetu. Nešto više od godine dana radila je u akademskoj zajednici, a potom odlučila prekvalificirati se i tako započela svoj sadašnji život poljoprivrednice.

"Kad sam studirala u Budimpešti nisam znala više što da jedem, sve je imalo tu oznaku EU i nije izgledalo dobro, sve je bilo nekako umjetno. I tada sam shvatila koliko mi naš kraj, ovu čistu vodu, zemlju koja se može obrađivati, ovaj zrak, uzimamo zdravo za gotovo. Shvatila sam da ne treba samo teoretizirati već i živjeti na zdrav način", kaže Ana. 

Ana se bavi ratarskom gastronomijom koja obuhvaća uzgoj i pripremu zdrave hrane koju sama uzgaja na svojoj njivi u Klani. Hranu uzgaja po biodinamičkim principima te je prodaje. Biljke njeguje isključivo prirodnim načinima i pripravcima i hrani ih humusom.

"Makrobiotički pristup hrani obuhvaća korištenje sezonskih i lokalno uzgojenih namirnica - fina hrana u što prirodnijem obliku", objašnjava Ana. Kod makrobiotičke prehrane veliku važnost ima struktura. Bazu prehrane pritom čine cjelovite žitarice, povrće, mahunarke te alge, a tek se povremeno uključuje voće, sjemenke, orašide, riba po izboru te prirodno slatko. 

Osim što prodaje uzgojeno povrće i sadnice, Ana održava i razne individualne i grupne radionice kuhanja i vrtlarenja. Radionice su dostupne za sve dobne skupine, pa su tako česti polaznici djeca, s kojima uživa raditi. 

Sve informacije o Aninom povrću, uzgoju i pripremi biljaka te radionicama i tečajvima može se pronaći na internetskoj stranici Anino povrće, a novosti i savjete moguće je pratiti i na blogu koji ova mlada doktorantica ažurno vodi za sve zainteresirane poljoprivrednike, ali i sve one koji se žele zdravo hraniti. 

Poslušajte što nam je Ana Smokrović ispričala o uzgoju i pripremi domaćih, zdravih i sretnih namirnica:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.