Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ante Simonić kandidat za predsjednika: "Mene se građani neće stidjeti!"

21.08.2019.

12:47

Autor: Lea Domijan Fišter

Ante Simonić novi je kandidat za predsjednika (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Ante Simonić novi je kandidat za predsjednika (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Svoju kanidaturu za predsjednika Republike objavio je danas u Rijeci znanstvenik i diplomat Ante Simonić. Tom je prigodom naglasio da predsjednik treba biti osoba s kojom će se moći poistovjetiti svaki državljanin Hrvatske, bez obzira na vrijednosne, etničke, spolne i bilo kakve druge razlike.

Ustav Republike Hrvatske određuje da predsjednik brine za redovito i usklađeno djelovanje državnih institucija i surađuje s Vladom u oblikovanju i provođenju vanjske politike, čega trenutno u Hvatskoj nema, rekao je Ante Simonić i dodao da se građani ponose svojim predsjednikom ako on svojim sposobnostima uspijeva pridobiti uvažavanje, poštovanje i povjerenje međunarodnih sugovornika. Rekao je da se njega građani neće sramiti.

"Kao znanstvenik, zauzimat ću se za to da se jačanje obrambenih sposobnosti ostvaruje kao poticaj općem znanstvenom i ekonomskom napretku Hrvatske.

Za uspješno rješavanje mnogih problema uvijek je presudna politička volja i skladno djelovanje odgovornih čimbenika. Neki se problemi mogu riješiti samo suradnjom s drugim državama. Moje uspješno diplomatsko iskustvo jamči da ću uvijek naći najbolje rješenje za Hrvatsku.  

Poštivanje Ustava Republike Hrvatske osnovna je dužnost predsjednika. Neću dopustiti da Hrvatska bude talac pojedinaca ili skupina koji svoje sebične interese predstavljaju kao interese svih.

Povjerenje građana u političare koji ih predstavljaju i vode, ključna je pretpostavka političke i društvene stabilnosti. Zbog toga ću, kao predsjednik, u svim okolnostima potvrđivati da zaslužujem to povjerenje. Uporno ću inzistirati na poštivanju Ustava i provedbi zakona. 

Svjestan sam problema s kojima se naše društvo suočava. Brine me nezadovoljstvo građana. Još više me brine spoznaja da su građani opravdano razočarani. Pravi egzodus posljednjih godina pokazuje koliko je veliko njihovo nezadovoljstvo i njihovo razočaranje. 

Prije trideset godina Hrvatska je bila na 85 posto prosječne stope razvijenosti EU. Danas Hrvatska ne dostiže 60 posto europskog prosjeka, i na europskom smo dnu. To se mora promijeniti.  

Želim da živimo u zemlji u kojoj svi imaju jednake šanse za uspjeh i jednako pravo na zdravstvenu zaštitu. Kao predsjednik ću, zajedno s Vladom i Saborom, učiniti sve da Hrvatska bude bolja nego što je danas", rekao je Ante Simonić. Poslušajte izjavu:

Ante Simonić o kandidaturi, pripremila Lea Domijan Fišter

Galerija
Ante Simonić sa suprugom (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Kandidaturu je Simonić objavio u Rijeci (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.