Hrvatski radio

Radio Rijeka

Antifašistička liga Hrvatske: zajedno protiv eskalacije fašizma

22.06.2015.

21:45

Autor: Vladimir Jurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U foajeu HNK Ivana pl. Zajca večeras je javnosti predstavljena Antifašistička liga Hrvatske.

O razlozima osnivanja i djelovanja Lige, pred šezdesetak nazočnih i velikim brojem novinara, govorili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, intedant riječkog HNK Oliver Frljić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Stjepan Mesić te Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige. 

Otvorivši skup, riječki je gradonačelnik istaknuo zabrinutost eskalacijom fašističkih ispada i naglasio da se trebamo okrenuti radu s mladima, a Drugi svjetski rat ostaviti povjesničarima. 

Oliver Frljić naglasio je težnju njega i kolege Marina Blaževića da se na temeljima antifašizma i riječko HNK pretvori u kazalište naroda i narodnosti, naglasivši sve jači govor mržnje koji se događa u Rijeci.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić zabrinut je zbog eskalacije fašizma, koji dolazi i s oltara – spomenuo je sisačkog biskupa. Dodao je da se u školskim udžbenicima spominje poglavnik Ante Pavelić kao čelnik NDH, a da je nekoliko stranica dalje Josip Broz Tito opisan kao čovjek koji je napravio genocid. „Ponosam sam da sam, kao učenik, na slobodnom teritoriju pohađao partizansku školu“, naglasio je Mesić.

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić na skupu je rekao da je Liga zamišljena kao asocijacija nevladinih organizacija i građana. „Oni pristupaju i podržavaju rad Lige po jednoj zajedničkoj osnovi: dijele zabrinutost razvojem događaja u Hrvatskoj, gdje su sve brojnije izjave i postupci koji direktno ugrožavaju postignuti nivo demokracije i dostignute standarde ljudskih prava."

Na kraju skupa nazočni su se mogli učlaniti u Antifašističku ligu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.