Hrvatski radio

Radio Rijeka

Antifašizam - jedini način da se zlo ne ponovi!

26.09.2017.

13:23

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Snažne antifašističke poruke upućene su danas iz Rijeke. U organizaciji Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te saveza antifašistsikih boraca grada i županije odražana je tribina o Pazinskim odlukama iz 1943. godine o sjedinenju Istre s maticom domovinom.

Upozoreno je na opasnost od povijesnog revizionizma koji se, potaknut ekonomskom krizom širi i Europom, a najsvježiji primjer su rezultati izbora u Njemačkoj.

No, posebno je glasan u Hrvatskoj: "Šutnja i suzdržanost demokratskih snaga dali su dodatni prostor njihovom djelovanju, zato i treba iskoristiti svaku priliku za podsjetiti kakve su katastrofe u našoj povijesti, ali i povijesti civilizacije donijeli ekstremizmi, nacionalizmi, mržnja i netolerancija", rekao je predsjednik Skupštine PGŽ Erik Fabijanić.

Ovaj kraj trpio je strahote fašizma više od 20 godina i vrlo dobro pamti što on donosi: teror, odnarodnjavanje i ekonomsku propast, opisao je Dinko Tamarut, predsjednik županijskog Saveza antifašista te za studeni najavio znanstveni skup povodom 70. obljetnice pariškog mirovnog ugovora i donošenja ustava narodne republike Hrvatske.

Istaknuto je da je antifašizam jedini način da se zlo ne ponovi, a gradonačelnik Vojko Obersnel kritizirao je stav države prema antifašizmu: "Mi se danas, s aspekta državen politike, sramimo onoga čime se svi ostali europski narodi ponose. Antifašizam niti ima, niti smije imati alternativu." Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.