Hrvatski radio

Radio Rijeka

Antonija Petrlić: efikasnije poslovanje nije nemoguća misija

05.02.2022.

19:37

Autor: Tatjana Sandalj

Antonija Petrlić, nagrađena mlada znanstvenica s Ekonomskog fakulteta u Rijeci

Antonija Petrlić, nagrađena mlada znanstvenica s Ekonomskog fakulteta u Rijeci

Foto: - / Zaklada Sveučilišta u Rijeci

Mlada znanstvenica s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dr. Antonija Petrlić pridonijela je tome da Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije bude efikasniji. Zanimalo nas je kako te ima li njeno područje znanstvenoga rada - kontroling - kakve veze s kontrolom. Ili ipak ne.

Dr. Antonija Petrlić dobitnica je nagrade za najbolje mlade znanstvenike Zaklade Sveučilišta u Rijeci za 2020. godinu u kategoriji društvenih i humanističkih znanosti. Diplomantica riječkog Ekonomskog fakulteta kasnije je i doktorirala poslovnu ekonomiju na istom fakultetu. I zanimljivo, iako se veseli mogućim povremenim edukacijama i projektnim suradnjama s inozemstvom, tvrdi da se nema namjere seliti iz Hrvatske, niti iz Rijeke. Stav koji, u atmosferi u kojoj živimo, vrijedi istaknuti.


Za uže područje znanstvenoga rada Petrlić je odabrala kontroling, područje koje laici često vezuju uz pojam kontrole, ali je zapravo ekonomski alat koji tvrtkama ili sustavima pomaže da stvore jasnu strategiju, plan dugoročne održivosti poslovanja i procjenu rizika. Dakle, kontrola je samo jedan od elemenata kontrolinga koji upravama pomaže da poboljšaju poslovanje, optimiziraju poslovne procese, kapacitete i resurse, a onda i troškove svedu na razumnu mjeru. Možda djeluje komplicirano i dosadno, vjerojatno prepuno brojeva i tablica, ali je vrlo korisno, a obzirom da svaka tvrtka ili sustav zahtijevaju individualiziran pristup i rješavanje specifičnih zahtjeva poslovanja i problema, onda je i kreativno.


Zanimljivo je, kontrolig je vrlo često korišten u poslovnim sustavima Europe i SAD-a, a u Hrvatskoj je upravo Antonija Petrlić utemeljila početke buduće baze podataka tvrtki koje koriste usluge kontrolera. Tijekom 2020. godine objavila je tri znanstvena rada rangirana u međunarodno priznatim bazama podataka, a dva od ta tri rada odnose se na značaj mjerenja efikasnosti u javnom zdravstvu. 


U suradnji s NZZJZ PGŽ napravljen je rad u kojem je razvijen specifičan model za mjerenje efikasnosti javnozdravstvenih usluga. Drugi rad je primjenom statističke metode DEA potvrdio relativnu efikasnost organizacijskih jedinica odjela Ekologije NZZJZ PGŽ. Najvažnije je da su sva istraživanja odmah i implementirana u rad riječkog Zavoda kao poboljšanja, a zbog pandemije usporen je proces moguće primjene modela za mjerenje efikasnosti u drugim zavodima u Hrvatskoj. 


Baš kao što u našim malim životima uglavnom rastežemo plahtu od prvog do prvog prema mogućnostima, voljeli bismo da su nam sustavi funckionalniji, a kako je Antonija Petrlić pomogla javnom zdravstvu i zašto se odlučila za kontroling poslušajte u emisiji Akademskih kvarat ure:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.