Hrvatski radio

Radio Rijeka

Antonjski rog će danas zatulit - živio Pust!

17.01.2017.

15:37

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Antonjski rog će danas zatuliti, što znači da je i službeno počeo Pust. Ove godine trajat će duže, skoro mjesec i pol dana, do Pepelnice, 1. ožujka. Ključeve i kase gradova i općina preuzet će pusni judi, a u kakvom će stanju vratiti lokalnu samoupravu - to će se vidjeti.

U Kastvu će Ivica Lukanović grad teška srca predati, ki zna kemu, a po Pusnom statutu na dan početka Pusta dodjeljuje se "Zlatna (zmržnjena) broskva" najboljoj maškari va pasanen letu. Sve počinje na 5 i pol zapolne. Na Zvonećoj će Rog Antona pustinjaka, zaštitnika mesta, zatulit pol ure kašneje na 6 ur.

Danaska će obesit pusta i u riječkom prstenu: na Pehinu, Pašcu i na Zamete. Na Viškovu, postojbini Halubajskih zvončara, Marinićeva muzika, Halubajčići i dečica z Dečjega vrtića Maza te izbor kraljice Halubajskega karnevala označit će početak pusnih zbivanja, a veselo će, i to moramo reć, bit i na Cresu - u Orlecu slave svog zaštitnika svečanom svetom misom koja je bila u 11 sati i narodnim veseljem navečer.

Na opatijskom Mrkatu danas je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić predao ključeve grada i punu blagajnu doživotnom pusnom gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu i članovima Gradskog vijeća iz redova Lumber kluba koji su na jarbol obesili Džemsa Yeloua Trapana, aš da je kriv za se: posvadil je Europu, govori proti Angeli Merkl, hodi z mladimi ženski. Okupljenom mnoštvu je smjenu vlasti u Opatiji najavio Dražen Turina Šajeta, a naša ekipa zabilježila je dijelić atmosfere. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.