Hrvatski radio

Radio Rijeka

Aparat za kontinuirano mjerenje šećera od danas na HZZO-ovoj listi pomagala

01.06.2018.

11:13

Autor: Hina

Mjerenje šećera (Foto: Pixsell)

Mjerenje šećera (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Zagrebačko dijabetičko društvo izvijestilo je u petak svoje članove i oboljele od dijabetesa na inzulinu, da od danas, 1. lipnja, na snagu stupa odluka Hrvatskog zavoda za zadravstveno osiguranje (HZZO) o stavljanju aparata za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze na HZZO-ovu listu pomagala.

Temeljem te odluke HZZO-a ostvarit će se uštede na skupim komplikacijama dijabetesa kao što su amputacije, sljepilo i dijaliza. Osiguranicima na višestrukim injekcijama inzulina će na trošak fonda biti omogućen pristup revolucionarnoj tehnologiji za svakodnevno bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze, navodi se u priopćenju.

Djeca do osam godina će moći ostvariti pravo na Medtronic Minimed senzore. Pravo na Abbott Libre senzore mogu ostvariti također djeca od četiri do 8 godina starosti, slijepe osobe i trudnice. Odrasli bolesnici sa šećernom bolešću tipa 1 na intenziviranoj terapiji inzulinom i s "dokazanom hipoglikemijom u hospitalnim uvjetima" također mogu ostvariti pravo na Libre senzor.

Zagrebačko dijabetičko društvo također ističe da su se udruge dijabetičara angažirale prema dijabetološkim stručnim društvima i referentnim centrima kako bi se preciznije definirala "hipoglikemija u hospitalnim uvjetima".

Podsjećaju da je ravnateljica referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, Lea Smirčić Duvnjak za medije izjavila kako se sigurno "ne radi o činjenici da netko treba biti hospitaliziran u bolnici da bi mu se dokazala hipoglikemija", a tu informaciju je potvrdio i ključni član nadležnog HZZO povjerenstva za pomagala koje je i donijelo ovu odluku, Milan Vrkljan.

On je istaknuo da "hospitalni uvjeti" ne znače "ležanje u bolnici" jer je to nepotrebno i skupo, te da ležanja nikako neće biti. Pacijenti se, dodaje dijabetičko društvo, s time slažu jer je hospitalizacija za ovu jednostavnu tehnologiju skupa i nepotrebna, ne primjenjuje se niti kod uvođenja puno kompliciranije inzulinske pumpe, te nije zabilježena nigdje u svijetu.

"Ova odluka iznimno je velik uspjeh i rezultat rada brojnih bolesnika, udruga, medicinskih stručnjaka, nadležnih političara i javnosti. Naposljetku HZZO je ovime potvrdio kontinuitet u kvalitetnoj brizi za djecu oboljelu od dijabetesa, te konačno i velik napredak u liječenju odraslih osoba s dijabetesom. Hrvatska će se ovime ponovno pridružiti razvijenim zemljama po pitanju zdravstvene skrbi za dijabetes i time ostvariti uštede na skupim komplikacijama dijabetesa kao što su amputacije, sljepilo i dijaliza", navode iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.