Hrvatski radio

Radio Rijeka

Apel hrvatskih znanstvenika: Proglasite izvanredno klimatsko stanje u RH!

14.01.2020.

14:37

Autor: Tatjana Sandalj

S jednog od ranijih prosvjeda ZA klimu (Foto: Davor Javorović / Pixsell)

S jednog od ranijih prosvjeda ZA klimu (Foto: Davor Javorović / Pixsell)

Foto: - / -

564 hrvatska znanstvenika potpisalo je Apel za sustavnu klimatsku akciju koji su predali Vladi, Saboru, predsjedničkom uredu i resornom ministarstvu. Među potpisnicima su i svi redoviti profesori Odjela za fiziku riječkog sveučilišta.

Potaknuti, među ostalim, izvještajima Međunarodnog panela za klimatske promjene i rezolucijom Europskog
parlamenta o proglašenju klimatskog izvanrednog stanja na razini cijele Europske unije te sličnim upozorenjem
koje je potpisalo preko 11.000 znanstvenika, hrvatski znanstvenici zatražili su hitno proglašenje klimatskog izvanrednog stanja na razini Republike Hrvatske.

Među potpisnicima su, uz Ivana Đikića te našeg vodećeg klimatologa Branka Grisogogna, svi redoviti profesori Odjela za fiziku riječkog sveučilišta te Marko Jusup, Riječanin koji radi u Japanu, a koji će u srijedu u 16 sati na Kampusu u Rijeci održati seminar o "Fizici međuljudskih suradnji u kontekstu klimatskih promjena".

Osim toga, traže uključivanje znanstvenika svih profila i disciplina, koji se bave istraživanjima klimatskih promjena, njihovim implikacijama i/ili njihovog ublažavanja u procese donošenja politika vezanih za klimatsku krizu!

A te politike trebale bi pridonijeti izgradnji socio-ekonomskih modela koji su održiviji od postojećih; mobilizaciji javnosti na svim razinama; hitnoj i sustavnoj tranziciji prema održivoj energetici, uključujući i prekvalifikacije radnika.

Važno je odmah prepoznati i potaknuti niskougljična zanimanja i životne stilove; prepoznati ranjive skupine u društvu; poticati lokalnu proizvodnju, distribuciju i trgovinu; potaknuti niskougljična transportna rješenja...

Apel u cijelosti možete pročitati OVDJE, a poslušajte kako o apelu govori Dijana Dominis Prester s Odjela za fiziku riječkog sveučilišta:

Nije važno koliki smo nego koliko znamo i činimo zajedno!, pripremila Tatjana Sandalj

Potpisnici apela u Rijeci (Foto: Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci)

Potpisnici apela u Rijeci (Foto: Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.