Hrvatski radio

Radio Rijeka

Aromatično i ljekovito bilje sve se više koristi u farmaceutskoj industriji

25.02.2017.

13:48

Autor: Edi Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Volite prirodu, želite pokrenuti vlastiti posao, ali ne znate kakav? Dobra ideja je baviti se ljekovitim, aromatičnim i začinskim biljem, ali za to trebaju i posebna znanja. Program osposobljavanja odraslih za takve poslove održava se i u Rijeci.

Od mnogih vrsta biljaka koje rastu na zemlji, samo je nekoliko stotina zanimljivo u industriji, osobito kao sirovina za farmaceutske proizvode. U posljednje vrijeme prednost se daje uzgoju pojedinih vrsta ljekovitih i aromatičnih biljaka čiji su biološki aktivni sastojci osnovne sirovine za proizvodnju mnogih lijekova, kozmetičkih pripravaka i aroma za prehrambene proizvode.

Jedna od često citiranih Paracelzusovih misli "Sve livade i pašnjaci, brda i planine su apoteke" i danas ima značaj jer je sve veća potražnja za ljekovitim i aromatičnim biljem. Radijski eter odveo nas je tako u školu sakupljanja, proizvodnje i prerade ljekovitoga, aromatičnoga i začinskoga bilja. S prof. dr. Željkom Tepšićem iz ustanove za obrazovanje odraslih ProgramPLUS razgovarao je Edi Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.