Hrvatski radio

Radio Rijeka

Art Modis u Rijeci obilježio obljetnicu rođenja Fiorella la Guardije

11.12.2020.

13:21

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Senad Uzelac na balkonu nekadašnjeg la Guardijinog stana na riječkom Korzu (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Senad Uzelac na balkonu nekadašnjeg la Guardijinog stana na riječkom Korzu (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

138. obljetnicu rođenja nekadašnjeg gradonačelnika New Yorka, ali i američkog konzularnog predstavnika u Rijeci, Fiorella la Guardije obilježila je riječka Udruga za stil i građanski način života Art Modis.

Obljetnica je obilježena sviranjem hrvatske i američke himne, uz podizanje američke zastave, na balkonu kuće br. 2 na Korzu u kojoj je živio za vrijeme boravka u Rijeci. 

Fiorello la Guardia rođen je 11. prosinca 1882. godine u Bronxu u New Yorku, u obitelji emigranata, oca Talijana i majke Židovke iz Istre. U Rijeci je, za svoga diplomatskog boravka, uselio u vrlo skroman dvosobni konzularni stan na Korzu, u kući obitelji Vuković Jurman i tako počeo posao posve samostalno, kao jedini američki službeni predstavnik u Rijeci.

Uz izdavanje službenih potvrda, glavna mu je dužnost bila nadgledanje iseljenika koji su svaka dva tjedna odlazili brodom u New York. U kontaktu s ljudima bio je srdačan, otvoren i spontan, zbog čega je bio prilično popularan među riječkim diplomatima.

Nadimak mu je bio Little Flower (mali cvijet), kao engleski prijevod njegova imena. Umro je u New Yorku 20. rujna 1947. od posljedica raka gušterače. Njegova unuka Catherine poznata je liječnica koja se brine o zdravlju žena u siromašnim zemljama svijeta.

O la Guardiji govori dopredsjednik riječke Udruge Art Modis Senad Uzelac, poslušajte:

Senad Uzelac: Povijesni i politički lik koji je djelovanje počeo baš u našem gradu, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.