Hrvatski radio

Radio Rijeka

Astronomski centar Rijeka: 55. obljetnica prvog čovjekova leta u svemir

12.04.2016.

11:57

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije 55 godina, 12. travnja, prvi čovjek poletio je sa Zelje u svemir. Yuris night / Jurijeva noć bit će obilježena i u Astronomskom centru Rijeka posebnim programom predavanja i filmskih projekcija.

Za sva saznanja o svemirskim putovanjima zaslužan je i Jurij Gagarin, čovjek koji je obilježio svemirsku utrku kada je 12. travnja 1961. letjelicom Vostok 1 okružio Zemlju. 

Astronomski centar Rijeka pridružuje se svjetskom programu obilježavanja Jurijeva dana prigodnim programom o astronautici. Za najmlađe posjetitelje u 18 sati prikazivat će se animirani film "Utrka do Zemlje". U 19:30 bit će prikazan nagrađivani film "Povratak na Mjesec: zauvijek" u kojem će posjetitelji saznati sve o novoj utrci osvajanja Mjeseca: Google Lunar XPrize, čiji je cilj spustiti privatnu letjelicu na površinu Mjeseca. Osim toga gledatelji će se prisjetiti posljednje u nizu misija Apollo koje su od 1961. do 1972. godine rezultirale čovjekovim spuštanjem na Mjesec.

Prije oba filma svi posjetitelji moći će pogledati i 10-minutu prezentaciju o Gagarinu s fotografijama rakete nosioca i modula u kojem je ostvaren prvi let čovjeka u Svemir te osnovnim detaljima leta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.