Hrvatski radio

Radio Rijeka

Atlas iskustvena tura - autohtoni doživljaj Kastva

07.06.2019.

13:39

Autor: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Step Ri

Foto: Step Ri

Foto: - / -

Atlas iskustvena tura, naziv je pilot projekta što ga realizira Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci u suradnji s gradom Kastvom, turističkom zajednicom grada Kastva te uz sudjelovanje nekoliko OPG-ova i Udruga s područja grada Kastva.

Tema projekta je valorizacija baštine Kastva u sklopu međunarodnog projekta Atlas. Tim povodom područjem užeg dijela Kastva prošetalo je četrdesetak studenata i turista kako bi se upoznali s povješću, ali i etno-gastro ponudom grada Kastva.

Uvod u šetnju Kastvom bio je na Fortici, gdje su sudionike iskustvene ture pozdravili gradonačelnik grada Kastva Matej Mostarac i direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Step RI Boris Golob, dok su ih pjesmom pozdravile članice ženske klape Kastav.

Uslijedilo je obilazak Kastva po scenariju pilot projekta "Live the story of Kastav". Kastavska iskustvena tura zamišljena je kao priča o gradu, njegovoj povijesti, zanatima i ljudima koja se doživljava šetnjom starom jezgrom grada Kastva uz ciljana zaustavljanja na punktovima što su od iznimne važnosti za kastavske tradicije i zanate.

Poseban fokus ove iskustvene ture je na starim kastavskim zanatima. Uz to gosti su se upoznali s autohtonim sortama grožđa u Primorju i Kastavštini, te tehnikama proizvodnje lokalnih vina. Poslušajte:

Boris Golob, pripremio Vladimir Jurić

Galerija
Foto: Step Ri, Foto: -/-
Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.