Hrvatski radio

Radio Rijeka

ATRAC Rijeka: suradnjama i treninzima spremni protiv onečišćenja mora

02.02.2018.

13:54

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

3. Dani otvorenih vrata Centra ATRAC, Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora, traju u Rijeci. Podsjećamo, riječki trenažni centar je jedinstven na Jadranskom moru.

Uz pokazne vježbe na moru, ove godine su, u suradnji s Italijom i Albanijom, dogovorena i istraživanja zagađenja mora komunalnim otpadom. U sklopu programa Interreg "Italija Hrvatska" prijavljena su četiri europska projekta, a s Albanijom je dogovoren bilateralni projekt u kojem bi ATRAC trebao biti nositelj aktivnosti istraživanja morskog otpada, odnosno velikih količina plastike koja dospjeva do najjužnijih hrvatskih županija.

U svibnju je u planu i međunarodna vježba ADRIATIC 2018., koja se financira iz EU projekta u kojem sudjeluju partneri iz Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. U listopadu prošle godine upravo je ATRAC inicirao vježbu održanu u Kaštelanskom zaljevu.

Tijekom protekle tri godine ATRAC je prerastao u forum za razmjenu znanja i iskustva na podučju zaštite mora od iznenadnih onečišćenja opasnim tvarima.

"Držimo predavanja i edukacije na području Hrvatske, Crne Gore, Rumunjske, iz Litve nam se javljaju ljudi. Praktički smo baza za cijelo Jadransko more", rekao je predsjednik upravnog vijeća ATRAC-a Boris Mijolović.

Uz potporu PGŽ, veći dio djelatnosti je na tržištu. Trenutno surađuju s naftnim terminalom u Trstu, Slovenijom, Crnom Gorom, ali i svim hrvatskim obalnim županijama. "Poslujemo odlično, a knjiga narudžbi dobro stoji", istaknuo je direktor Centra Vedran MartinićPoslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.