Hrvatski radio

Radio Rijeka

Autohtono vinogradarstvo: Stara trta doselila u Crikvenicu

03.11.2018.

17:10

Autor: Branka Malnar

Gosti i domaćini - primopredaja certifikata (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Gosti i domaćini - primopredaja certifikata (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Crikvenica je 89. grad u svijetu u kojem je posađena mladica stare trte, više od 400 godina stare plemenite sorte vinove loze, najstarije na svijetu, koja raste u jezgri Maribora i upisana je u Guinessovu knjigu rekorda.

Na crikveničkom šetalištu, uz lozu koju su donijeli Mariborčani, posađene su i dvije sadnice autohtone sorte iz crikveničkog kraja, što je simbolički predstavlja intenzivniji povratak poljoprivredi grada sa 120-godišnjom turističkom poviješću.

Mariborčani mladice svojeg starog trsa od 1995. godine daruju gradovima svijeta, kaže Stane Kocutar, viničar stare trte. Ona sad već raste i u Melburnu, Parizu, Vatikanu, Pargu... Prvi crikvenički grozd, jer je to dvogodišnja sadnica, Kocutar očekuje 2020. godine.

Sadnja mladice stare trte, kao i dvije autohtone crikveničke sorte, prema riječima crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine označava povratak poljoprivredi koja je toliko vezana uz turizam. Kraj Kačjaka već se priprema 27 hektara za uzgoj mediteranskih sorti i povrća. Jer, domaće je domaće, a turisti vole na destinaciji uživati i u lokalnim proizvodima. 

A kad je riječ o trsu, autohrona sorta crikveničkog kraja je koludar. Poslušajte prilog:

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.