Hrvatski radio

Radio Rijeka

Autori aplikacije za parking žele od Rijeke napraviti IT prijateljski grad

11.08.2016.

18:17

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sigurno ste se puno puta našli u situaciji da vas je riječki parking izludio i da ste poželjeli da nikada niste ni došli u grad autom. Upravo s takvim problemima u koštac se uhvatila skupina mladih Riječana iz tvrtke Linetech.

"Čest prizor su gužve na Delti, gdje ljudi na suncu čekaju da uđu na parkiralište, kasne na posao, sastanak, spoj", rekao je u našem programu Eris Margeta Kurdali, 3D-developer i dizajner korisničkoga sučelja mobilne aplikacije Parking Rijeka.

Aplikacija za sada prikazuje koje je najbliže slobodno parkiralište te ima mogućnost navigacije do određenog parkirališta putem Google Maps-a. Potpuno je besplatna i može se preuzeti na Google trgovini aplikacijama za android telefone. Ekipa Linetecha i suradnika ovim je putem htjela pokloniti nešto svojemu gradu jer, kako kažu, nemaju nikakve financijske koristi od aplikacije, a u projekt su uložili vlastiti novac. 

"Na aplikaciji je radilo mnogo IT suradnika i prijatelja te ovim putem pozivamo svih da nam prijave ako naiđu na neke pogreške", rekao nam je Emanuel Škrobonja, grafički dizajner aplikacije, u čijoj je izradi sudjelovao i Juraj Juričić, glavni razvojni programer aplikacije i tehnološki direktor Linetecha. 

"Pozivamo sve mlade i 'nemlade' ljude, nije bitno od kuda ste, koliko imate godina i koje ste struke. Ono o čemu razmišljate prije spavanja - napravite, složite i izađite s time van. Manje priče, a više rada. Jednom kada većina nas bude imala takav mentalitet, možemo učiniti Rijeku puno razvijenijim gradom", rekao je Margeta Kurdali.

Od planova za budućnost izdvajaju mnogo projekata kojima žele učiniti Rijeku IT gradom i popularizirati mobilne aplikacije, ne bi li snalaženje po gradu bilo što jednostavnije. Cijeli već postojeći projekt može se pratiti na društvenim mrežama putem hashtaga #parkingrijeka. Poslušajte što su Eris Margeta Kurdali i Emanuel Škrobonja govorili o aplikaciji i kako balansiraju između posla i zabave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.