Hrvatski radio

Radio Rijeka

Autotrolej i HŽ: Ovoga ljeta novi niskopodni vlak od Škrljeva do Jurdana!

07.01.2021.

15:48

Autor: HRT - Radio Rijeka

Ovako je bilo 2018. godine na promotivnoj vožnji Rijeka - Jurdani (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Ovako je bilo 2018. godine na promotivnoj vožnji Rijeka - Jurdani (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Do kraja ove godine želi se krenuti s radovima na drugom kolosijeku između Škrljeva i Jurdana te u pogon pustiti moderni vlak koji će prometovati po Rijeci, rekli su čelnici HŽ Putničkog prijevoza i Autotroleja na sklapanju novog ugovora o suradnji.

Pandemija koronavirusa utjecala je na provedbu projekta integriranog javnog prijevoza na području Rijeke, istaknuli su čelnici. Lani su započeli raditi na otvaranju još nekoliko stajališta za vlak u središtu grada, prije svega u Dolcu, na Pećinama i na zapadnom dijelu grada - što bi poboljšalo uvjete integriranog prijevoza, kaže direktor Autotroleja Alberto Kontuš, u nadi da će se ove godine stvari ipak normalizirati.

Ugovor o nastavku poslovne suradnje potpisali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, direktor Komunalnog društva Autotrolej d.o.o. Alberto Kontuš te predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz d.o.o Željko Ukić.

Integriranim putničkim prijevozom vlakovima i autobusima želi se potaknuti povećanje korištenja javnim prijevozom i tako smanjiti broj automobila na cestama, povećati sigurnost u cestovnom prometu i doprinijeti smanjenju ispušnih plinova, navodi se u priopćenju Grada Rijeke.

Stoga korisnici željezničkog i autobusnog prijevoza u gradsko-prigradskom prijevozu Rijeke mogu koristiti jedinstvenu putnu kartu koja omogućava vožnju autobusom i vlakom. Riječ je o mjesečnim i pojedinačnim kartama Autotroleja s kojima je, bez nadoplate, moguć i prijevoz vlakom. 

Vlak prometuje na relaciji od Permana i Jurdana na zapadu do Škrljeva na istoku, a potpuna implementacija sustava integriranog putničkog prijevoza očekuje se nakon izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge između Škrljeva i  Jurdana. 

"Kroz ovaj projekt, koji je definiran Generalnim urbanističkim planom Grada Rijeke još od 2003. godine, predviđeno je 15 stanica za vlak na području Rijeke, od Kantride do Svetkog Kuzma. Njegovom realizacijom, željeznicom će se moći koristiti građani Rijeke koji žive u neposrednoj blizini pruge, a to su stanovnici velikih mjesnih odbora poput Kantride, Krnjeva, samog centra grada, Pećina, Vežice, pa do Svetkog Kuzma“, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel. 

Predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić najavio je kako se već nakon 15. srpnja očekuje da bi dionicom od Jurdana do Škrljeva trebao prometovati novi niskopodni vlak, čime bi bio označen početak modernizacije željezničkog prijevoza i daljnjeg povećanja broja putnika.

Što se sve planira u ovoj godini, Ukić je detaljno objasnio kolegi Ivanu Ribariću - poslušajte:

Ukić: Ovakav je ugovor jedinstveni u Hrvatskoj, pripremio Ivan Ribarić

Današnje potpisivanje ugovora o nastavku suradnje u Gradskoj vijećnici (Foto: Grad Rijeka)

Današnje potpisivanje ugovora o nastavku suradnje u Gradskoj vijećnici (Foto: Grad Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.