Hrvatski radio

Radio Rijeka

Autotrolej zbog korona krize očekuje čak 20 milijuna kuna manjka

27.05.2020.

13:14

Autor: Neva Funčić, Lea Domijan Fišter

Garaža Autotroleja na Školjiću (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Garaža Autotroleja na Školjiću (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Zbog pandemije virusa COVID-19, procjenjuje se da će ove godine Komunalno društvo Autotrolej imati 20 milijuna kuna manjka. Trenutno je 30 posto linija manje od uobičajenog, a i putnika je sve manje. To znači da je trenutno oko 130 radnika viška.

Nakon što je javni promet zbog epidemioloških mjera obustavljen, vozile su samo izvanredne linije Autotroleja, a karte se nisu naplaćivale. U travnju čak 350 od 400 zaposlenih u Autotroleju nije radilo, a plaće za travanj smanjene su 10 posto, rekao je direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš.

I na riječkom Gradskom vijeću u srijedu se govorilo o komunalnom društvu koje je u redovnim okolnostima tijekom travnja trebalo uprihoditi oko 5,5 milijuna kuna, ali je, zbog epidemioloških ograničenja, u travnju ostvario prihod od tek 800 tisuća kuna, a ni ovoga mjeseca prihodi neće značajnije rasti. Gradonačelnik Vojko Obersnel dodao je da se Autotrolej nalazi u velikim problemima te da Grad Rijeka, u suradnji s drugim korisnicima koji subvencioniraju javni prijevoz, pokušava pronaći model da smognu novac za isplatu plaća. Obersnel smatra da je nepravedno od države što će, primjerice, hotelskim kućama u razdoblju korone za plaće isplatiti po četiri tisuće kuna po radniku, a komunalnim društvima ne. Rekao je da o toj temi u pregovorima s ministrom Horvatom i premijerom Plenkovićem. Obersnel je dodao da se nada kako ipak neće doći do otpuštanja zaposlenih te da za sada samo nisu obnovljeni ugovori sklopljeni na određeno vrijeme. (L.D.F.)

Već u četvrtom mjesecu manjak u proračunu bio je 2,2 milijuna kuna, a tridesetak vozača je u travnju i svibnju ostalo bez posla, odnosno nije im produžen ugovor o radu.

Činimo sve da sačuvamo što veći broj radnih mjesta, kaže direktor Kontuš. Putnika je još uvijek malo i s povećavanjem broja vožnji Autotrolej stvara nove gubitke, tumači Kontuš. Procjenjuje se da bi do kraja godine minusi mogli narasti na 20 milijuna kuna, a između 100 i 130 ljudi ostati bez posla.

Kontuš kaže kako preslaguju unatarnje rezerve i ljude privremeno preusmjeravaju na poslove čuvanja, održavanja i čišćenja, kako bi zadržali vozače koji su prošle godine bili deficitarni.

S jedinicama lokalne samouprave razgovaraju o subvencijama. "Za početak, nastojimo naplatiti dugove, kako bi premostili krizu. Zatim u lipnju s osnivačima i korisnicima usluga Autotroleja slijedi dogovor o vožnjama i subvencijama", rekao je Kontuš u razgovoru koji možete poslušati u nastavku:

Što čine da zadrže što veći broj radnih mjesta?, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.