Hrvatski radio

Radio Rijeka

Avionima po Hrvatskoj: fly mreža povezat će manje aerodrome diljem zemlje

25.11.2016.

13:36

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijska gospodarska komora u Rijeci ugostila je danas potpisnike Ugovora o pristupanju fly mreži - uz pokretača projekta umrežavanja manjih aerodroma u jedinstvenu mrežu, Zračnu luku Rijeka, ugovor su potpisali Aero-klubovi Sinj, Osijek i Otočac te tvrtka "Fly" iz Opatije.

Još bolji dani hrvatskog turizma i prometa su na vidiku, ali i bolji život otočana, ruralnih područja, novi poslovi, sigurnost zračne plovidbe, bolja medicinska skrb za otoke, rasterećenje velikih aerodroma.

Generalna avijacija - mali, srednji i veći avioni s 15 do 20 sjedišta - novi bi turistički proizvod u Hrvatskoj trebali jakim učiniti kroz pet godina. Direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić pojašnjava tko su ti bogatuni: "To su vam ljudi koji u principu imaju novca i koji dolaze na izlet s obitelji i žele ga potrošiti. Na ovaj način mi bismo ih privukli da uđu kroz Zračnu luku Rijeka i potom imaju izbor otići kamo god žele."

A žele na otoke, u nacionalne parkove, tim našim malim aerodromima čija pista može biti i travnata, samo da ima 800 do 900 metara - a takvih je tridesetak. Trebat će sprega svega što za turizam diše. Prvih pet potpisnika zametak su svega, a dogodine bi ih trebalo biti još pet. Od oko stotina tisuća privatnih aviona i tristo tisuća putnika mi bismo barem 10 tisuća jednih i 30 tisuća drugih, no prava stvar nas tek čeka.

"Ključno je to da smo se kroz ovaj projekt povezali s ostalim mrežama u Italiji, Austriji, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Srbiji. S tim smo se partnerima kandidirali za europska sredstva jer će to postati 'Fly Adrion' u prvoj fazi, a nadamo se da ćemo postati i 'Fly Europa'“, kaže Roman Cvek, direktor tvrtke "Fly" iz Opatije. 

Neki, poput susjeda u Portorožu, već znaju kako, i ostvaruju 22 tisuće putnika godišnje – no, i mi smo na Unijama prevezli 22 tisuće putnika. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.