Hrvatski radio

Radio Rijeka

Azbest u Sović lazu? Možda, ali samo goranski i ako potvrdi struka

16.09.2015.

16:35

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije nekoliko godina je pitanje odlaganja azbestnog otpada u izgrađenu kazetu odlagališta Sović laz kod Delnica, u Gorskom kotaru i široj javnosti potaknula niz negativnih reakcija. Tema je danas aktualizirana na zajedničkoj sjednici čelnika goranskih gradova i općina.

Gorane je prije nekoliko godina uznemirio prijedlog prema kojem bi se u kazeti na lokaciji Sović laz zbrinjavao azbestni otpad iz cijele Primorsko-goranske županije. Prema novoj, danas razmatranoj ponudi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, od goranskih lokalnih samouprava se traži da na toj lokaciji, bude li moguće, deponiraju isključivo azbest iz Gorskog kotara.

Načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić tumači da prije svega treba napraviti studije i analize može li kazeta biti na toj lokaciji, a njena gradnja mora zadovoljiti sve propise vezano uz zaštitu okoliša.

Nema sumnje da će aktualizirana priča o mogućem zbrinjavanju azbesta na lokaciji Sović laz u Gorskom kotaru potaknuti dodatne rasprave u javnosti, no izjava načelnika Kauzlarića jasno sugerira da će o svemu, posebno o ekološkoj održivosti takvog projekta, konačno mišljenje reći struka. Poslušajte:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.