Hrvatski radio

Radio Rijeka

Azimov: Rusija nema ništa protiv izgradnje LNG terminala

31.01.2019.

09:24

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je u srijedu u Rijeci da Rusija nema ništa protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Hrvatskoj, ali i da je pripravna Hrvatskoj dobavljati jeftini ruski plin, koliko je potrebno.

Ruski veleposlanik sudjelovao je u Rijeci na Godišnjoj skupštini udruge Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Primorsko-goranske županije. Upitan kako komentira energetsku situaciju u Hrvatskoj, s obzirom na to da je Vlada odobrila kupnju plutajućeg LNG terminala, Anvar Azimov je odgovorio da je "Rusija zainteresirana da Hrvatska uvijek na energetskom planu bude sigurna država."

Rekao je da je planu energetske diverzifikacije uvijek važan izvor dobavljanja plina, da je "ovoga trenutka još uvijek najjeftiniji plin ruski" te da je Rusija lani u Hrvatsku 'pustila' dvije milijarde kubnih metara plina. Smatra da će Hrvatska uvijek biti zainteresirana za kupnju jeftinog ruskog plina. Azimov je rekao da je lani u države EU bilo uvezeno više od 200 milijarda kubnih metara plina te da se Rusija uvijek pokazala kao siguran partner.

Istaknuo je da će "ako terminal bude izgrađen, Rusija biti zadovoljna, ako će to biti korisno za Hrvatsku." No, uvjeren je da će i Hrvatska i cijela Europa biti zainteresirani za jeftini ruski plin. Rusija je spremna za Hrvatsku dobavljati plina koliko joj je potrebno, naglasio je Azimov.

Uoči skupštine Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Primorsko-goranske županije, Azimov je govorio o izazovima svjetske političko-gospodarske situacije u 2019. Ocijenio je da ono što se događa između SAD i Rusije te Rusije i EU nije dobro. Smatra da su sankcije neutemeljene te da one, osim na Rusiju, utječu i na EU i Hrvatsku. Naglasio je da je Rusija spremna braniti svoje partnere i prijatelje te da ne pristaje na model na kojem ustraje SAD, jer smatra da ni jedna država ne može upravljati drugima.

Ocijenio je da su se nakon ulaska Hrvatske u NATO i EU odnosi Hrvatske i Rusije pokvarili, ali da je Rusija sigurna kako je Hrvatska napravila pravi izbor, koji odgovara njezinim interesima, odnosno da Rusija poštuje to što je Hrvatska u EU i NATO-u. Azimov je rekao kako mu je teško čuti kada hrvatska Vlada kaže da su Sjedinjene Države strateški partner, a Rusija se nigdje ne spominje. Naglasio je da je Rusija spremna "dati investicije i kredite u Hrvatskoj, ali da su hrvatski strateški partneri protiv toga."

Azimov je također rekao da hrvatski i ruski odnosi sada jačaju, da je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović tome puno pridonijela, kao i da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokretač razvoja uzajamnih odnosa.

Poslušajte njegovu izjavu o projektu plutajućeg LNG terminala:

Anvar Azimov (Foto: HRT)

Anvar Azimov (Foto: HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.