Hrvatski radio

Radio Rijeka

AZOP: Ne nasjedajte na lažne nagradne igre na FB!

04.09.2018.

11:00

Autor: Hina

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) upozorila je građane da ne nasjedaju na prevare na Facebooku, gdje se objavljuju lažne nagradne igre koje zahtijevaju da građani fotografiraju svoju osobnu iskaznicu ili daju druge osobne podatke.

Mole se građani da s osobitom pažnjom i odgovorno postupaju sa svojim osobnim podacima te da ih ne prosljeđuju nepoznatim osobama i osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi!

Tijekom kolovoza AZOP je zaprimio veliki broj upita i predstavki građana koji su, koristeći Facebook, dali svoje osobne podatke i fotografije osobnih identifikacijskih dokumenata u svrhu provedbe lažnih nagradnih igra putem lažnih Facebook stranica Arena Centra Zagreb, Westgate Shopping City-a, City Centra one, Konzuma, Huawei-a, INA Gas station-a i Lukoil-a, navodi AZOP u priopćenju. 

AZOP kao neovisno nadzorno tijelo na području zaštite osobnih podataka preventivno savjetuje građane, u cilju promicanja javne svijesti o postojećim rizicima od moguće zlouporabe osobnih podataka i poduzimanja adekvatnih zaštitnih mjera te ističe kako je potreban pojačani oprez u davanju osobnih podataka drugima, osobito putem interneta. 

U konkretnim situacijama upućujemo da se prethodno, prije bilo kakve dostave ili otkrivanja svojih osobnih podataka, provjeri vjerodostojnost internetskih stranica i društvenih mreža te vjerodostojnost nagradnih igara, poručuje AZOP.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.