Hrvatski radio

Radio Rijeka

Badnjak i Božić po julijanskom kalendaru

06.01.2015.

07:52

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kršćani pravoslavnih crkava koji se u liturgiji služe julijanskim kalendarom slave Badnjak i čekaju Božić te za njih počinju najsvečaniji dani vjerskoga života. U Rijeci misna slavlja održavaju vjernici Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkvene općine, a Vijeće srpske nacionalne manjine organizira petu proslavu Badnjaka na otvorenom.

U kuće i crkve tradicionalno se unose badnjak i slama, obitelji se okupljaju uz posni blagdanski stol. No najvažnija je poruka, a ona je i kod katolika i kod pravoslavaca ista, da u svakoga uđe i do iduće godine ostane mir Božji.

Vjernici Srpske pravoslavne crkve, uoči proslave Božića, danas slave Badnjak po Julijanskome kalendaru. Sveta liturgija u Rijeci bit će u hramu Svetoga Nikole u 9 sati, a večernje bogosluženje, odnosno Badnje veče, počinje u 18 sati u hramu Svetog velikomučenika Georgija na Sušaku. Liturgijska slavlja služit će riječki parosi - protojerej stavrofor Mićo Kostić i protojerej Marko Đurić.

U Bazarigovu prolazu, preko puta Riječke ure, od 11:30, Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke organiziraju obilježavanje Badnjaka po Julijanskom kalendaru. Program organiziraju peti put, a podijelit će 1500 porcija posne hrane.

Za vjernike Srpske pravoslavne crkve će Božićna jutarnja misa, 7. siječnja, biti u 6 sati u hramu Sv. Georgija, sveta liturgija u hramu Sv. Nikole počet će u 9 sati, a večernje bogosluženje u 18 sati.

Makedonska pravoslavna crkvena općina u Rijeci ''Sv. car Konstantin i carica Elena'', misu Badnjaka služit će u 23 sata, u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana, u riječkom starom gradu. Svetu misu predvoditi će svećenik Makedonske pravoslavne crkve iz Republike Makedonije, otec Vasil Pecurovski. Crkva Sv. Fabijana i Sebastijana bit će otvorena i na Božić od 10 do 11:30. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.