Hrvatski radio

Radio Rijeka

Badnjak na gradskim trgovima: frigane ribice, bakalar, fritule, vino

24.12.2015.

13:01

Autor: Olivera Vinković, Josip Krmpotić, Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trgu Republike Hrvatske i na Korzu u Rijeci je danas održana tradicionalna gastro-fešta u organizaciji Grada Rijeke i riječke Turističke zajednice, u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci. Na štandovima se moglo naći frigane ribe, bakalara na gulaš i na bijelo, fritula i vina.

Svi štandovi i tanjuri puni, građani zadovoljni, a među njima i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji se pohvalio da je jeo vrlo ukusan bakalar što ga je pripremio Studentski centar: "S njima po prvi puta surađujemo ove godine i evo, mogu reć da ćemo ih koristiti i ubuduće jer je bakalar izvrstan! Već tradicionalne ribice, ima tu i bakalara na bijelo, ima i nešto vina, za svakoga ponešto. Za one koji su malo brži i malo spretniji, mogu probat sve tri delicije dok ne nestane", rekao je riječki gradonačelnik.

Posjetitelji također zadovoljni, kažu druženja nam treba, ulazi se u blagdansko raspoloženje i moramo biti zajedno. Nekima je nedostajalo tek malo sunca i ljepšeg vremena. Podijeljeno je oko četiri tisuće porcija friganih ribica, tri tisuće porcija bakalara, oko 60 kg fritula te 3500 čaša crnoga vina.

Osim frigane ribe i bakalara, Radio Rijeka, Općina Čavle i Poljoprivredna zadruga Gospoja Toljanić od 11 sati podijelili su oko tri tisuće kanape sendviča, bakalara na bijelo te tri tisuće čaša žlahtine.

Veselo uz more i u gorju

I na opatijskom mrkatu tradicionalno predblagdansko druženje građana i gradonačelnika započelo je u 10 sati. Pripremu gastro-delicija preuzeli su zajedno učenici Ugostiteljske škole, Udruženje obrtnika i Grad Opatija. Puno dobrih vibracija i izvrsna atmosfera - pravo opatijsko zajedništvo: od dječje gradonačelnice i Društva "Naša djeca" preko vrijednih ruku učenika i profesora Ugostiteljske škole do obrtnika Liburnije i Grada Opatije. Gradonačelnik Ivo Dujmić, zadovoljan, kaže da je je Opatija puno toga napravila: "Ono što smo zamislili, uglavnom smo i ostvarili, imamo razloga za zadovoljstvo, ali mislim da je najljepši dio ovo naše zajedništvo", rekao je. 

Snijega nema, pa ove godine bijelog Božića neće biti ni u Gorskome kotaru. Međutim, uz temperature više od uobičajenih, organizirana predblagdanska okupljanja danas su bila dobro posjećena. Na središnjem gradskom trgu u Delnicama, Grad je žiteljima osigurao više od dvije stotine prigodnih obroka. Današnje okupljanje, kaže direktor gradskoga Turističkog ureda Petar Hrg, najbolja je moguća završnica bogatog programa Delničke adventske bajke i privremenog preuređenja trga u Selo Bake Mraz.

Za Silvestrovo - još veselije

Ravna Gora je jedino goransko mjesto gdje druženje na Badnjak traje cijeli dan i žitelji u središtu naselja zajedno ukrašavaju bor. A nakon podnevnoga druženja u Lokvama, direktorica Turističkog ureda Đurđa Malnar prvi put u tome goranskom mjestu najavljuje i žive jaslice.

Nakon božićnih, novogodišnja će druženja biti još brojnija jer silvestarski se turistički aranžmani u Gorskom kotaru tradicionalno dobro prodaju. Poslušajte što na fešti u Rijeci kažu gradonačelnik i građani te kako je bilo u Opatiji i Gorskome kotaru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.