Hrvatski radio

Radio Rijeka

Badnjak u Rijeci: tradicionalna Gastrofešta

24.12.2018.

11:25

Autor: Josip Krmpotić, Nina Deranja

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Kiša i miris friganih riba, ali i bakalara na gulaš dominirali su riječkim Korzom - tradicionalna Gastrofešta uz Badnjak u organizaciji Grada Rijeke,Turističke zajednice i Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci, uz pomoć brojnih sponzora još je jednom zbližila sve ljude.

Kišne kapi, ali i ponuda nikad bogatija - nestalo je sve te čarolije i to vrlo brzo - krenulo se od friganih riba - ni manje ni više nego 4 tisuće porcija, tisuću manje bakalara na gulaš, 3 tisuće čaša crnoga vina. Bakalar na gulaš pripremali su ljudi iz Studentskoga centra,  Znači, maslinovo ulje, kapula, češnjak, bakalar, krumpir, bijelo vino i ono bez čega se ne može - ljubav", kaže Ivan Čemeljić o dijelu sastojaka.

Brojni sponzori donirali su 250 kg bakalara, 400 kg krumpira, 40 kg kapule, 250 litara crnoga, a Vinotel Gospoja dodao je još 3 tisuće čaša bijeloga zlata, kako to na Badnjak čine već godinama. "Na ovaj dan da budemo bliži svim ljudima koji su u gradu", kaže Franjo Toljanić.

Tako se tu našlo i 3 tisuće kanapea s bakalarem na bijelo i svi zadovoljni, možda je to dobar putokaz za dalje. "Činjenica da nejednakost i neimaština jesu nešto o čemu moramo promišljati i na neki način ove simboličke akcije možda pretvoriti i u nešto ozbiljnije", kaže rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Smaržija.

I kad čovjek sve to zbroji i podvuče crtu, u 2019. u logično gleda s optimizmom, direktor TZ Grada Rijeke, Petar Škarpa. "Ove godine će riječki prsten prijeći nekih 800 tisuća noćenja, što je pred recimo samo 5 godina bilo nezamislivo - bilo je recimo nekih 350."

I samo jedan detalj bilo je nemoguće staviti pod kontrolu. "Vrijeme nismo uspjeli organizirat onako kako bismo željeli, tipično je riječko", zaključuje riječki gradonačlenik Vojko Obersnel.

Tradicionalno blagdansko druženje održalo se i u Opatiji na Merkatu i proteklo je uz glazbu i bakalar. I ove godine marendu za svoje sugrađane pripremili su učenici i učenice iz opatijske Ugostiteljske škole.

Poslušajte prilog i izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.