Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bakar sam financira kapitalni projekt: 50 milijuna kuna za novi vodovod i kanalizaciju

30.12.2021.

16:42

Autor: Ivan Ribarić

Direktor ViK-a Andrej Marochini, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i predsjednik uprave GP Krk Sanjin Purić

Direktor ViK-a Andrej Marochini, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i predsjednik uprave GP Krk Sanjin Purić

Foto: - / Grad Bakar

Stalnim ulaganjem u Industrijsku zonu prikupljena su sredstva za kapitalni projekt koji se u Bakru čeka već 15 godina, rečeno je u četvrtak na svečanom potpisivanju Ugovora o izgradnji kanalizacijskog sustava i vodovodnih cjevovoda u gradu Bakru. Projekt vrijedan 50 milijuna kuna financirat će se sredstvima Grada Bakra.

Ugovor se odnosi na izvođenje radova na izgradnji kanalizacijskog sustava i vodovodnih cjevovoda uz trasu kanalizacije, izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s podmorskim ispustom, usluge nadzora te upravljanja nad projektom.


Predviđena izgradnja 3150 metara sanitarne kanalizacije, od čega 2300 m gravitacijskih kolektora i 850 m tlačnih cjevovoda, potom tri kanalizacijske crpne stanice, dva sigurnosna preljeva kanalizacijskih crpnih stanica u duljini od 120 metara te izgradnja vodovoda u duljini od 3000 metara. 


Grad  Bakar sada ima 34 morska ispusta, a u prvoj fazi ovog projekta ukinut će se direktni ispusti u more, izgraditi uređaj za pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda drugog stupnja pročišćavanja te izvesti novi obalni kolektor na koji će se spojiti kanalizacijska mreža. Rok izvršenja je 20 mjeseci. 


Novi pročistač bit će na platou bivše Koksare, a pročišćene otpadne vode ispuštat će se u Bakarski zaljev 220 metara dugačkim podmorskim ispustom, na krajnju dubinu od 32 metra pod morem.


Između Grada Bakra i Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija d.o.o. potpisana su još dva ugovora o financiranju: Ugovor o financiranju građenja vodoopskrbe u naselju Melnice, kojim se spajaju izvorišta Gorskog Kotara s primorskim, vrijedan 5.800.000 kuna te Ugovor o financiranju građenja i stručnog nadzora nad izgradnjom vodovodnog ogranka na Hreljinu vrijedan 380.000 kuna.


Poslušajte komentar gradonačelnika Tomislava Klarića: Klarić: Ispunjavamo višegodišnju želju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.