Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bakrani pobjednici 22. međunarodne regate pomorskih učilišta

07.05.2016.

00:13

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Učenici bakarske Pomorske škole pobjednici su 22. tradicionalne međunarodne regate pomorskih učilišta. Oni su u finalu za samo 5 stotinki sekunde bili brži od "srebrnih" iz Pomorske škole Kotor. Treće mjesto osvojila je druga ekipa Pomorske škole Bakar, nautičkog 3 a razreda.

U konkurenciji djevojaka pobjednički pehar pripao je Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju iz Beograda, srebrom su se okitile djevojke Pomorske škole Bakar, a broncom učenice Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

U revijalnom dijelu natjecanja Studentice Pomorskog fakulteta iz Portoroža bile su brže od kolegica iz Rijeke, dok je u muškoj konkurenciji pobijedila prva ekipa riječkog fakulteta.

Gosti iz susjedne Italije I.S.I.S. Nautico Trieste ove su godine ostali bez medalje.

Uz regatu, Pomorska škola Bakar otvorila je vrata i osmoškolcima i njihovim roditeljima. Na štandovima, u lučici, potencijalni budući učenici dobili su detaljne informacije o školi, pomorskom zvanju, a mogli su se okušati u vezivanju čvorova. No, svakako, najviše zanimanja pobudio je štand s bespilotnim letjelicama.

Djelatnici Vectrina dokazali su učenicima da snimanje i fotografiranje iz zraka nije jedina namjena dronova. Danas prikazana vježba spuštanja pojasa za spašavanje s bespilotne letjelice u čamac, samo je jedna od mogućnosti korištenja te moderne tehnologije u pomorstvu i spašavanju ljudskih života u moru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.