Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Baltazar na Gradini": nedjeljno popodne posvećeno zabavnoj strani znanosti

01.09.2018.

14:19

Autor: T. Petrović Čemeljić

Baltazar na Korzu najavljuje gostovanje na Gradini (Foto: Josip Čekada / Ljeto na Gradini)

Baltazar na Korzu najavljuje gostovanje na Gradini (Foto: Josip Čekada / Ljeto na Gradini)

Foto: - / -

Prva nedjelja u rujnu dovodi nam Baltazara na Gradini. U gradu koji je nadahnuo stvaranje Baltazar-grada iz kultnoga crtića o Profesoru Baltazaru, sveučilišni profesori i studenti otkrivaju nam zabavnu stranu znanosti!

"Profesor Baltazar" je hrvatska animirana humoristična serija snimana od 1967. do 1978. godine u Zagreb filmu. Ima ukupno 59 epizoda koje traju od 5 do 10 minuta. Serija je do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a u cijelome je projektu sudjelovala ekipa od 20 ljudi, među kojima su se isticali Ante Zaninović, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek, uz glazbu Tomice Simovića. Simpatičnom znanstveniku koji rješava probleme svojih sugrađana u Baltazar-gradu, za kojega je autore nadahnula upravo Rijeka, ime je dao Pavao ŠtalterSerija je postala vrlo popularna, a zabilježila je solidan uspjeh i u inozemstvu.

Svi koji su se u protekle tri godine već družili s Baltazarom na Gradini znaju da ih očekuje pregršt znanstvenih tema koje donose predavači sa Sveučilišta u Rijeci, kroz interaktivna predavanja, radionice i demonstracije.

Dok će se u spilji prikazivati legendarni animirani filmovi o Profesoru Baltazaru, znanstvene zanimljivosti moći će se istraživati na edukativnim štandovima unutar Trsatske gradine. Edukativni kutić imat će i Jadran galenski laboratorij, a po prvi puta će se predstaviti Nacionalni centar tehničke kulture Kraljevica i Škola mentalne aritmetike "Malac genijalac". 

Sudjeluje i Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci i njihovi "Putujući znanstvenici", zatim studenti Odjela za fiziku koji će pokazati kako izgleda fizika u čaši vode te studenti Odjela za matematiku koji će kroz interaktivnu radionicu zaigrati matematiku. Zahvaljujući članovima Akademskog astronomskog društva u Rijeci, posjetitelji će moći zaviriti kroz teleskop i pogledati u zvijezde ponad Gradine.

Dr. sc. Ivana Poljančić Beljan održat će predavanje uz interaktivnu demonstraciju te objasniti zakone fizike na primjeru zabavnih parkova; izv. prof. dr. sc. Ivana Kunda posjetitelje će uvesti u svijet društvenih mreža; dr. sc. Tomislav Jurkić govorit će o podrijetlu života u svemiru, a dr. sc. Benedikt Perak o jezičnom izražavanju emocija. O cijepljenju kao  najučinkovitijoj obrani protiv zaraznih bolesti predavat će dr. Ivana Munitić, a Vanesa Ujčić Ožbolt otkit će ponešto o tajnama Sunčeva sustava.

Dan posvećen popularizaciji znanosti, poznatiji kao "Baltazar na Gradini", posljednje je događanje ovogodišnjega "Ljeta na Gradini". Ulaz se otvara u 16 sati i slobodan je za sve posjetitelje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.