Hrvatski radio

Radio Rijeka

Barić: Dilema tko je u pravu je lažna jer zakone moraju poštivati svi!

10.03.2021.

13:51

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Paveltić / Pixsell

Foto: Nel Paveltić / Pixsell

Foto: - / -

Rasprava o tome je li pri izboru predsjednika Vrhovnog suda RH u pravu HDZ ili predsjednik Milanović je lažna dilema, komentirala je ustavna stručnjakinja Sanja Barić. Ističe da zakone moraju poštivati svi, pa tako i predsjednik države.

Izmijenjeni Zakon o sudovima je na snazi od 2018., a provjeru ustavnosti zakona nije zatražio predsjednik, nego Dario Juričan kao privatna osoba, rekla je profesorica ustavnog prava Sanja Barić u programu Radio Rijeke.

Ističe da je dilema oko toga je li u pravu predsjednik Zoran Milanović ili vladajući HDZ potpuno lažna. Ustavnopravno pitanje je: može li itko u Hrvatskoj ne poštivati zakon koji je na snazi?

Predsjednik je dužan poštivati zakone, a ako sumnja u njihovu ustavnost, dužan je od Ustavnog suda zatražiti provjeru ustavnosti, tumači Barić. On nije odlučio u trenutku nedoumice izravno primijeniti Ustav, nego je unaprijed odlučio da neće poštivati zakon, jer ga on ne smatra ustavnim. Barić tumači da je trebao ili pokrenuti postupak provjere ustavnosti zakona ili je mogao ranije razgovarati i svejedno biti u prilici da imenuje svoje kandidate, ali putem natječaja, jer je takav zakon.

Dilemu o ustavnosti vrlo će brzo na zahtjev Darija Juričana razriješiti Ustavni sud, očekuje Barić koja na pitanje je li Milanović mogao zakasniti slučajno kaže: "Ma kakvi slučajno!"

Poslušajte što je još o ustavnosti postupka izbora predsjednika suda, ali i kandidaturama za lokalne izbore u emisiji Tris rekla Sanja Barić:

Barić: Zakone su dužni poštivati svi!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.