Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:57 / 05.06.2020.

Autor: Josip Krmpotić

Barić: Odluka sudaca Visokog prekršajnog suda nevjerojatna i protuustavna

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: - / -

Saga o pokliču "Za dom spremni" dobila je novi nastavak pravomoćnom odlukom Visokog prekršajnog suda koji je, velikom većinom glasova svih sudaca, zaključio da na početku Thompsonove pjesme "Bojna Čavoglave" to ne predstavlja prekršaj protiv javnog reda i mira.

"Ovo je potpuno nevjerojatna odluka sudaca Visokog prekršajnog suda i bezrezervno protuustavna, zapravo je potpuno nakaradna i pogrešna", rekla nam je predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić.

Ona tvrdi da je, osim što je samome sebi skočio u usta i kolektivno prekršio odluke Ustavnog suda, ovaj sud učinio Thompsona povlaštenim jer sada uživa neku vrstu imuniteta i za njega vrijedi jedno, dok za sve ostale vrijede druga pravila.

Barić upozorava na to da sada ne postoji ovlaštena osoba za podnošenje ustavne tužbe i da: "Ustavni sud može izaći sa svojim izvješćem u povodu uočenih neustavnosti, na što ima pravo."

Poslušajte što je još o presudi Viskog prekršajnog suda rekla Sanja Barić:

Sanja Barić: To je kršenje Usava RH, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.