Hrvatski radio

Radio Rijeka

Barić: pojam rodne ideologije je izmišljeno čudovište koje ne postoji

28.03.2018.

14:02

Autor: Neva Funčić

Sanja Barić (Foto: Pixsell)

Sanja Barić (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji je upravo to, kaže Sanja Barić, profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci te dodaje da je rodna ideologija pojam izmišljen za halabuku.

Pod taj su pojam uvezana sva prava povezana sa seksualnom praksom, pa tako ekstremni krugovi desne provenijencije i konzervativna struja Katoličke crkve priču koja se tiče isključivo borbe protiv nasilja u obitelji pretvaraju u opasnost, koja ne postoji, rekla je Sanja Barić u programu Radio Rijeke.

Ističe da proračunski novac nije razlog otpora ratifikaciji Istambulske konvencije. "Konkretno, za mjere provedbe potrebno je dodatnih 72 milijuna kuna, no to za pozitivne učinke nije velik iznos", kaže Barić. Napominje i da za razliku od transparentnih troškova civilnih udruga, neke ekstremno desne udruge skrivaju svoje izvore financiranja. "Uspijevaju jedino u velikoj halabuci i u nekim medijima koji laži i manipulacije tretiraju jednako vrijedno kao argumente", rekla je Barić.

Barić je komentirala i najavu ministra zdravstva da će u izradi novog Zakona o pobačaju sudjelovati Katolička crkva. "Država je svjetovna i mora organizirati zaštitu ljudskih prava na razini suvremenih država. Dužna je uzeti u obzir pravo na privatnost, pravo žene na samoodređenje i odlučivanje o svom tijelu, što je Ustavni sud i naveo u ocjeni postojećeg zakona", rekla je Barić. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.