Hrvatski radio

Radio Rijeka

Barokomora u Crikvenici: zbrinjavanje ronilaca u jednom satu

10.08.2015.

14:10

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svaki nastradali ronilac u Primorsko-goranskoj županiji bit će zbrinut u barokomori u jednom satu: novac za financiranje pripravnosti baromedicine u Thalassotherapiji Crikvenica osiguran je u županijskom proračunu.

Današnjom odlukom Kolegija primorsko-goranskog župana, osigurano je 167 tisuća kuna za usluge pripravnosti Poliklinike Oxy Pula na lokaciji u Crikvenici. Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo turizma izradili su model financiranja pripravnosti baromedicine u Puli, Dubrovniku i Crikvenici sukladno podacima o broju turista i ronilaca po županijama.

Dodatni novac znači da će od 1. lipnja do 31. listopada unesrećeni ronilac biti zbrinut u barokomori u roku od jednog sata. Sufinanciranje je dogovoreno na Kvarneru i u Istri, ali još ne i za Dubrovnik, gdje iz opće bolnice nema odgovora, a županija nije predvidjela novac, rekao je direktor Poliklinike Oxy za baromedicinu Rade Vađunec.

Timovi liječnika, tehničara i operatora pulta bit će u pripravnosti 24 sata - unutar pola sata od poziva moraju biti na radnome mjestu kako bi prihvatili stradale ronioce. Najviše ronilaca tijekom ljeta ima upravo na Kvarneru i u Istri. Poslušajte izjavu Rade Vađuneca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.