Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi uređaj za dijagnostiku periferne mikrocirkulacije u KBC-u na Sušaku

03.05.2022.

15:21

Autor: Radio Rijeka

Barokomora

Barokomora

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu riječkog KBC-a, na Sušaku je predstavljen novi uređaj za dijagnostiku periferne mikrocirkulacije, kupljen sredstvima iz donacije američke Zaklade Maria Krocker-Tuskan. Uređaj vrijedan 544 tisuće kuna jedinstven je u regiji i omogućit će dijagnosticiranje stanja kronične rane u samo nekoliko sekundi.

Tehnološki inovativan uređaj omogućuje ocjenu statusa kroničnih rana i periferne kože u svega desetak sekundi, istaknuo je specijalist hitne i podvodne medicine Mario Franolić.


Uređaj je mobilan i jedinstven u ovom dijelu Europe, samo je nekoliko takvih uređaja u klinikama u Njemačkoj i Austriji, rekao je doktor Franolić koji ističe da je iskorak i to što je Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu edukacijski centar za multidisiplinarnu dijagnostiku i liječenje rana.


Vrijedan je 543.750,00 kuna i kupljen novcem iz donacije Zaklade Maria Krocker-Tuskan, američke psihijatrice hrvatskog porijekla, humanitarke iz Cincinnatija koja je bila i predsjednica Hrvatske akademije Amerike.


Njezina zaklada donirala je riječkom KBC-u 972 733 kune, a uz ovaj uređaj, bolnica je u postupku nabavke i digitalnog dermatoskopa, rekao je, uz zahvalu donatorima, ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić.


Njegova zamjenica Dijana Maržić u ovoj je godini najavila kupovinu kapitalne opreme vrijedne 36 milijuna kuna, najviše putem investicija Ministarstva zdravstva. Najveće ulaganje, vrijedno 15 milijuna kuna, bit će u projekt centralne pripreme citostatika za onkološke bolesnike, najavila je dr. Maržić.


Pročelnik Zavoda za podvodnu i hiperbaričnu medicinu Boris Reinić je izvijestio da dnevno obave oko dvadesetak pregleda rana, te da je u barokomori tijekom pet godina rada obavljeno oko 30 tisuća tretmana.


U ovoj prvoj barokomori u hrvatskom javnom zdravstvu godišnje se liječi oko 240 pacijenata, a lista čekanja opravdala bi izgradnju još jedne, poručio je Reinić.


Slijedeći iskorak je osnivanje Multidisciplinarnog tima za rane na razini riječkog KBC-a, najavljeno je danas na Sušaku.


Poslušajte razgovor:

Barokomora KBC Sušak

Barokomora

Barokomora

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Doktori Reinić, Franolić, Maržić i Ružić

Doktori Reinić, Franolić, Maržić i Ružić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.