Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bašćansko ljeto 2022. - program za sve uzraste i interese!

05.07.2022.

10:41

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Baška, Krk

Baška, Krk

Foto: - / -

Uz već poznate i tradicionalne ljetne manifestacije, Ribarski dan i Baška International Guitar Festivala, Turistička zajednica općine Baška pripremila je za ljeto program podijeljen u osam kategorija: Ljetna noć na rivi, Glazbene noći pod zvijezdama, Večeri klapske pjesme, Ljetni boravak, Poznati glumci u Baški, Izložbe u Galeriji Zvonimir, Aktivno ljeto u Baški te ciklus interpretacijskih šetnji Upoznaj Bašku! Doživi Bašku!


Već proteklog vikenda počeo je ljetni program u Baški, prvom od dvije predstave u sklopu programa Poznati glumci u Baški - komedijom "Disco baba" Arijane Čuline. Neizostavni dio turističke ponude Baške su i promenadni nastupi klapa. Ljetne nedjelje će uljepšati Večeri klapske pjesme u manjim ulicama i trgovima u starom dijelu Baške. Četvrtak je rezerviran za Ljetne noći na rivi, u sklopu kojih će koncert održati Zsa Zsa te brojni riječki bendovi. Na Staroj rivi očekuju nas Dellboys, The Janitors, Lorean Dey i sve popularniji PachaMama Street Connection.


Za ljubitelje ozbiljnije glazbe tu su Glazbene noći pod zvijezdama, koji će se održavati na posebnim lokacijama. U kompleksu sv. Lucije u Jurandvoru posjetioci će uživati u jedinstvenom glasu istarske kantautorice Elis Lovrić te koncertu "Tri priče" Jelene Radan i grupe Meritas. Ispred župne crkve sv. Trojice u Baški, osim tradicionalnog klapskog koncerta, ovaj put u izvedbi lokalne klape Zvonimir te ženske klape Vejanke, posjetioci će moći uživati u mjuziklu "Jalta, Jalta!" u jedinstvenoj izvedbi obitelji Surian, dok će blagdan Vele Gospe obogatiti nastup mlade pjevačice duhovnih pjesama Vanesse Mioč.


Već tradicionalno, prvi vikend u kolovozu, od 5. do 7. kolovoza, rezerviran je za tri dana ispunjena tradicijom, zabavom, kulturom, gastronomijom i sportom. Središnja manifestacija Ribarski dan, s tradicijom odražavanja još od 1910., ove će godine ugostiti velika imena hrvatske glazbene scene. Neno Belan & Fiumens, Daleka obala, Mjesni odbor, Klapa Kampanel i Trio Marinero zabavit će sve okupljene.


Baška International Guitar Festival i ove godine donosi brojna poznata imena domaće i strane gitarističke i glazbene scene. Od 17. do 19. kolovoza nastupat će: Lovesick Duo, Sašo Zver, Filippo Consentino, Petra Börnerová trio, Edi East Trance Blues i Branko Bogunović Pif. Bogat program ove glazbene manifestacije nudi i izložbu klasičnih gitara Stanka Kamenara te električnih gitara Roberta Henta, a, u suradnji s Istra filmom, novitet su i projekcije dokumentarnih glazbenih filmova na otvorenom. U sklopu Ljetnog boravka najmlađi mogu uživati u večernjim kino projekcijama na otvorenom te brojnim kreativnim radionicama.


Bašku će u srpnju posjetiti i Domagoj Jakopović Ribafish koji će u sklopu događanja RokOtok 15. srpnja doplivati do Baške i razveseliti i educirati sve okupljene. Tu je i petodnevni tečaj Glagoljaške školice u Jurandvoru za one koji žele savladati tečaj pisanja glagoljskog pisma.


Oni avanturističkog duha, koji na sport ne zaboravljaju ni u vrućim ljetnim mjesecima, na svoje će doći u sklopu programa Aktivno ljeto u Baški! Svake srijede će se izmjenjivati uzbudljivi outdoor sadržaji, Good Morning Vrženica (hiking i abseil), Discovery climbing (penjanje) i Moonshine-Sunset Summer Bike Tour (biking), dok će se utorkom i četvrtkom moći opustiti na jutarnjim satovima joge, Time for Yoga.


Petkom program - Upoznaj Bašku! Doživi Bašku! Dvije tematske šetnje, koje će se izmjenjivati: Oblutak, kutak, vrutak i pčela - Upoznaj Bašku kroz igru te 1000 godina ljubavi Bašćana prema glagoljici.


U Galeriji Zvonimir od 8. srpnja do 3. kolovoza, Ivan Kumbatović Žantonić, slikar, kipar, glazbenik i glumac, predstavlja se premijerno bašćanskoj publici izborom slika iz vlastite kolekcije pod nazivom "Bodulija – neka druga planeta". Manifestaciju Ribarski dan tradicionalno se obilježava otvaranjem izložbe morske tematike pa će tako od 5. kolovoza do 13. rujna posjetioci moći razgledati izložbu fotografija "Vrijeme mora" autora ribara i fotografa Ivana Kosića.


Događanja će biti još, pa je najbolje cijeli program provjeriti na web stranici TZ Baška

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.