Hrvatski radio

Radio Rijeka

Baština: tragovi židovske zajednice u Brodu na Kupi

11.11.2021.

16:53

Autor: Nenad Lučić

Foto: Josip Tomić

Foto: Josip Tomić

Foto: - / -

Posjet veleposlanika države Izrael u Hrvatskoj Ilana Mora Delnicama aktualizirao je poglavlje povijesne priče o danas malom naselju Brod na Kupi čija prošlost otkriva kako je, osim bogate baštine plemićke obitelji Zrinskih, na razvoj mjesta snažno utjecala prilično brojna židovska zajednica.

Kada je vlč. Josip Tomić prije otprilike tri godine preuzeo upravljanje župama na području Kupske doline u Gorskom kotaru, zainteresirao se, na temelju kazivanja mještana, za priču prema kojoj u naselju Brod na Kupi postoji židovsko groblje.

Obilaskom terena, a potom i košnjom te iskapanjima, uz zid katoličkog groblja nađeni su dobro sačuvani ostaci nadgrobnih spomenika starih židovskih obitelji, a iako je o otkriću vrlo ažurno izvijestio veleposlanstvo države Izrael, očekivane je korake usporila pandemija koronavirusa.

Međutim, inicijativa nije zastala, već su dodatnim istraživanjima utvrđeni novi i dragocjeni podaci koji su potvrdili da postojanje nekadašnje židovske zajednice u Brodu na Kupi seže do vremena Zrinskih i Frankopana, kada je ta zajednica bila nositelj niza obrtničkih i drugih razvojno važnih zanimanja, a o njezinoj brojnosti govori i saznanje kako je u malom goranskom naselju postojala sinagoga.

Njezin je prostor bio uređen u prostoru kuće jednog židovskog trgovca koja je naknadno preuređena u mjesnu školu, a iako je objekt zbog ruševnog stanja morao biti potpuno uklonjen početkom ovog stoljeća, stariji stanovnici pamte kako su na njegovim zidovima bili vidljivi vjerski i drugi simboli židovske tradicije.

Kako su za njezinu obnovu i očuvanje, osim domaćih, dostupne i europske te potpore izraelskog veleposlanstva, župnik Tomić rado je prihvatio biti kooordinator daljnjih aktivnosti. Njihovom provedbom bile bi posebno obilježene lokacije nekadašnjeg židovskog groblja i sinagoge, a predviđeno je i postavljanje posebne info ploče.

Uklopi li se sve to u već dobro istraženo i sačuvano nasljeđe Zrinskih i Frankopana, čiji su dio i postojeći dvorac te katolička crkva u Brodu na Kupi, malo će mjesto dobiti jedno, ne samo povijesno, već i turistički važno svjedočanstvo o zajedničkoj baštini hrvatskog i židovskog naroda, uvjeren je župnik Tomić. Poslušajte priču:

Baština: tragovi židovske zajednice u Brodu na Kupi, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.