Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bazga - ukrasno drvo jestivog i ljekovitog cvijeta

21.06.2015.

14:45

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovaj vikend je u Gorskome kotaru posvećen bazgi, ukrasnome drvu koje, osim ljepote, donosi jestive i ljekovite cvjetove.

Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara svake godine od kraja lipnja do kasne jeseni vikendima promovira gastronomsku i ljekovitu vrijednost samoniklog i uzgojenog bilja goranskog područja. Prvi u nizu ovosezonskih događaja ovoga vikenda s razlogom je posvećen bazgi.

Za razliku od borovnica, jagoda ili malina, cvijet bazge još se uvijek ubraja u onu vrstu samoniklog bilja čija se višestruka  gastronomska vrijednost prečesto i neopravdano zanemaruje, kaže predsjednica udruge Blažica Sveticki.

Bazga je ukrasno i lijepo drvo i šteta je ne napraviti domaći sok od bazge, koju se može koristiti i za izradu raznih slastica. Moguće je od nje izrađivati med, pa čak i prvo domaće vino, kaže Sveticki, koja ne zaboravlja ni ljekovitost te biljke: "Bazga je odlična kod prehlade, pa se tako kao najbolji lijek spominje čaj od bazge pomiješane s lipom i kamilicom", savjetuje Blažica Sveticki. 

Osim bazge, u Gorskom kotaru dozrijevaju i jagode, a uskoro će se rascvasti i cvjetovi gorske lavande. Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.