Hrvatski radio

Radio Rijeka

Beba rođena u helikopteru na letu Lošinj - Grobnik

14.07.2015.

16:02

Autor: Tatjana Sandalj, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Beba je rođena na hitnom medicinskom letu na relaciji otok Lošinj - letjelište Grobnik kod Rijeke, u helikopteru Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, danas u 13:11.

Udruga za sigurnost u prometu, Otočni sabor, udruga Stradalih u prometu te Koalicija udruga u zdravstvu podržali su danas uvođenje helikopterske hitne medicinske službe u Hrvatskoj. Nedavno je završio natječaj Ministarstva zdravlja, na koji su pristigle dvije ponude za dvije lokacije. Pilot-projektom koji će se provoditi tijekom iduća četiri mjeseca, cilj je utvrditi stvarne potrebe za takvom medicinskom skrbi u različitim razdobljima godine. Helikopteri će polijetati iz baza u Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Medicinski dio posade, u kojem su liječnik i medicinski tehničar, činit će zaposlenici iz postojećeg sustava hitne medicinske službe koji već imaju iskustva u takvim operacijama.

Posadu Eskadrile višenamjenskih helikoptera koja je prevezla trudnicu, činili su satnici Dražen Pavlić i Marijan Galić, časnički namjesnik Krunoslav Sakač i stožerni narednik Želimir Novoselec. U helikopteru se nalazila još jedna trudnica koja je, nakon slijetanja helikoptera na Grobniku, vozilom prevezena u KBC Rijeka.

Kapetan posade satnik Dražen Pavlić istaknuo je da je posada u svakom trenutku fokusirana na izvršenje zadaće. "Let je protekao u najboljem redu do slijetanja na Grobnik, gdje smo uspjeli na brzinu čestitati majci na rođenju djevojčice i poželjeti i drugoj trudnici sve najbolje. Najvažnije je bilo čuti kako su i majka i beba dobro, a naša je posada morala odmah krenuti na još jednu zadaću hitnog medicinskog prevoženja", rekao je satnik Pavlić, a prenosi MORH u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.