Hrvatski radio

Radio Rijeka

Begovo Razdolje: provale, štete i neugodni susreti s migrantima

12.05.2019.

14:19

Autor: Nenad Lučić

Begovo Razdolje brinu učestale provale u objekte i bliski susreti s migrantima (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Begovo Razdolje brinu učestale provale u objekte i bliski susreti s migrantima (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Za žitelje Begova Razdolja, zemljopisno najvišeg naselja u Hrvatskoj, kraj duge goranske zime donio je nove teškoće. Početkom proljeća stanovnici tog sela se, kažu, kao i jesenas, gotovo svakodnevno susreću s grupama ilegalnih migranata, a bliski susreti u posljednje vrijeme postaju sve neugodniji.

Nedavni je noćni ulazak migranata u kuću u kojoj je spavala starija obitelj uznemirio i načelnika Općine Mrkopalj Josipa Brozovića. "Na sreću, sve je prošlo bez neposrednog kontakta vlasnika i migranata, nitko nije ozlijeđen, ali je sve to za nas vrlo stresno. Bojim se da je samo pitanje vremena kada će se dogoditi neko veće zlo", kaže Brozović.  

Pribroje li se tome učestale provale u vikendice te planinarske i lovačke kuće, Brozović ističe kako će sve to imati negativne posljedice po turizam. "Nije ugodno susretati nepoznate osobe na biciklističkim stazama ili planinarskim rutama. Iza svega ostaju i ogromne štete na objektima, pa se nameće pitanje tko će ih svima koji su oštećeni namiriti?", pita se Brozović.   

Isto pitanje muči i stanovnika Begova Razdolja Zvonka Franciskovića jer je neposredni svjedok razmjera šteta u provaljenim kućama te bliskih i ponekad neugodnih susreta s migrantima.  

"U dva dana je provaljeno u pet kuća. Unutra je sve porazbijano, a ormari i posteljina su u takvom stanju da nema druge nego sve to iznijeti van i zapaliti. Zajedno sa sinom i prijateljem migrante sam zatekao u jednoj kući, i pri izlasku smo ih propustili da prođu. Međutim, kada smo nedugo potom krenuli za njima, jedan iz skupine se okrenuo prema nama izvadivši veliki nož, pa smo se odlučili udaljiti", svjedoči Francisković.        

Goranima zasad preostaje dojavama i dopisima nadležnim institucijama ukazivati na problem. Odgovori institucija stižu, no iz njih se rješenje zasad ne nazire. Javlja Nenad Lučić:

Migranti u Gorskom kotaru, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Mještani Begova Razdolja su našem novinaru ustupili svoje fotografije migranata, objavljene na društvenim mrežama, Foto: -/-
Mještani Begova Razdolja su našem novinaru ustupili svoje fotografije migranata, objavljene na društvenim mrežama, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.