Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:14 / 02.10.2019.

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Bela nedeja: tri dana tradicije, zabave, gastronomije i kastavske belice!

S današnje konferencije (Foto: Bela nedeja)

S današnje konferencije (Foto: Bela nedeja)

Foto: - / -

Kastav je spreman za Belu nedeju - za tri nezaboravna dana koja će tradicionalno spojiti tradiciju, kulturu, zabavu, gastronomiju, enologiju i turizam. Potvrdili su to i sudionici današnje konferencije održane u Kući Belice u Kastvu, na kojoj je predstavljeno ovogodišnje izdanje manifestacije.

Ove godine se Bela nedeja održava 5., 6. i 7. listopada, a organizatori Grad Kastav i TZ Grada Kastva su pripremili brojne znane, ali i nove sadržaje. Saša Brusić, voditelj turističkog ureda TZ Grada Kastva, predstavio je bogat program ovogodišnje manifestacije koji se tradicionalno oslanja na najjača glazbena imena ovog podneblja koja će nastupati na dvije koncertne pozornice (Crekvina i Fortica), ali i na ulične zabavljače, performere te je najavio i novitete koje donosi ovogodišnja Bela nedeja.

Tako će se, uz standardnu izložbu vina, prvi put na poznatoj Lokvini održati "lokVINA" – festival domaćih vina na kojem će sudjelovati hrvatski vinari kojima će se pridružiti i ponuđači finih zalogaja. Novost je i Dječji kutak na Lokvini u kojem će najmlađi naći svoju zabavu kroz već zaboravljene dječje igre, kreativne radionice, izradu soka od grožđa.

Kastav će ponuditi i druge brojne sadržaje, pa će publika tijekom tri dana manifestacije moći posjetiti Kuću Belice, Speleogaleriju, umjetnički ateljei imat će posebne postave, a posebne izložbe održavat će se u Muzejskoj zbirci Kastavštine i crkvici sv. Trojice, svi će se moći opskrbiti autohtonim proizvodima na brojnim štandovima, kao i robom široke potrošnje za svoje domaćinstvo, nabaviti legendarni suvenir manifestacije "petešića kemu se v rit puše", a ono što je i najvažnije - kušati ovogodišnje mlado vino, kastavsku belicu, ali i odlična vina koje nude domaći vinari.

Miljenko Host, predsjednik Udruge "Belica", najavio je prosječnu godinu uroda Belice, ali i njenu odličnu kakvoću te je pozvao posjetitelje da posjete netom otvorenu Kuću Belice kao i izložbu "Za otočit i natočit" koja će biti postavljena na Trgu istarske vile.

Mauro Staraj, jedno od najpopularnijih glazbenih imena ove regije, najavio je svoj tradicionalni nastup na Beli pundejak, no ove godine s posebnim dodatkom. Naime, Mauro je sa svojom La Bandom odabrao upravo nastup u Kastvu za snimanje LIVE in Kastav! albuma te je pozvao svih da budu dio te posebne atmosfere.

Kastavski gradonačelnik Matej Mostarac podsjetio je na značenje Bele nedeje za Kastav kroz povijest te naglasio kako je ovo najveća i najposjećenija manifestacija ovoga kraja. Mostarac je naglasio kako organizatori i ove godine očekuju desetke tisuće posjetitelja, lijepo vrijeme i sve ono što ovu manifestaciju tradicionalno krasi i po čemu je poznata i izvan granica Lijepe naše. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.